Οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση διατρέχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη συγκριτικά με τα άτομα που δεν πάσχουν από τη δερματική νόσο, σύμφωνα με ανσκόπηση 24 μελετών, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Dermatology.

Προγενέστερη έρευνα είχε επίσης υπαινιχθεί ότι η ψωρίαση έχει σχέση με έναν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, οξέος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων στη Βρετανία συνδέει τη σοβαρής μορφής ψωρίαση με έναν κατά 46% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Η Δρ Εϊπριλ Αρμστρονγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις και oι συνεργάτες της, επανεξέτασαν τα αποτελέσματα 27 προγενέστερων παρατηρητικών μελετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ψωριασικά άτομα διατρέχουν 59% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, σε σχέση με τους εθελοντές της ομάδας ελέγχου στη μελέτη.

Ειδικότερα, όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρής μορφής ψωρίαση διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη.

«Η ψωρίαση έχει σχέση με αυξημένο επιπολασμό και τη συχνότητα νέων κρουσμάτων διαβήτη», γράφουν η Δρ Αρμστρονγκ και οι συνεργάτες της. «Η σχέση της ψωρίασης με τον διαβήτη μπορεί να είναι ισχυρότερη στους ασθενείς με σοβαρή μορφή ψωρίασης».

Μεταξύ των πέντε μελετών που παρακολουθούσαν τους μη διαβητικούς εθελοντές της μελέτης κατά το χρονικό αυτό διάστημα, οι ψωριασικοί είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη συγκριτικά με τους εθελοντές που δεν είχαν ψωρίαση, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ψωρίαση, χρόνια μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις, είναι αρκετά διαδεδομένη δερματολογική πάθηση. Εμφανίζεται συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά και οπουδήποτε αλλού, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Το ψωριασικό δέρμα παρουσιάζει ένα ή όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά: λέπια, σκλήρυνση και φλεγμονή.

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χρόνια φλεγμονή σε όλο το σώμα που οφείλεται στην ψωρίαση μπορεί επίσης να ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πώς ακριβώς αυτό λειτουργεί, εξηγεί ο Τζέισιν Γου που μελετά τη σχέση μεταξύ της ψωρίασης και άλλων ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Kaiser Permanente του Λος Αντζελες.

Επιπλέον, ψωριασικά άτομα τείνουν να αποκτούν περισσότερο βάρος, να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, να είναι λιγότερο δραστήρια σωματικά κατά μέσο όρο σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο, παράγοντες που μπορεί να εντείνουν τον κίνδυνο διαβήτη που διατρέχουν.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ