Σειρά ενδείξεων πως τα κρούσματα χολέρας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Αϊτή προέρχονται από στρατιώτες του ΟΗΕ σε ειρηνευτική αποστολή στη χώρα περιλαμβάνονται σε νέα έκθεση για την επιδημία.

Οι ενδείξεις έχουν καταγραφεί από την Αμερικανίδα ειδικό Ντανιέλ Λαντάν η οποία είχε εργαστεί στην Αϊτή για τον Οργανισμό το 2011, αναφέρει το BBC.

Σε έκθεση που συνυπέγραφε το πρόβλημα αναφέρεται ότι το βακτήριο πέρασε από το στρατόπεδο στα νερά του ποταμού Μέι μολύνοντας τον τοπικό πληθυσμό. Αλλά η έκθεση δεν απέδιδε ευθύνες «σε κάποια ομάδα ή σε άτομα».

Όπως εκτιμά τώρα αλλάζοντας γνώμη, η «πιο πιθανή» προέλευση της επιδημίας είναι οι Νεπαλέζοι στρατιώτες που στρατοπέδευσαν στο Μιραμπαλέ–αυτό δείχνει και η γενετική ανάλυση των βακτηριδίων.

Στο Νεπάλ η χολέρα είναι διαδεδομένη, στην Αϊτή όμως, πριν την πρόσφατη επιδημία είχε να εμφανιστεί πάνω από ένα αιώνα, βρίσκοντας Αρχές και κατοίκους απροετοίμαστους.

Περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα από το τέλος του 2010 και εκατοντάδες κρούσματα καταγράφονται κάθε μήνα, ξεπερνώντας τους αριθμούς ολόκληρης της Αφρικής. Οι κάκιστες συνθήκες υγιεινής απλά επιδεινώνουν το πρόβλημα…

Κατά του ΟΗΕ έχουν ασκηθεί αγωγές συνολικού ύψους πολλών δισεκατομμυρίων (για την ακρίβεια 100.000 δολάρια για κάθε θύμα και 50.000 για τους ασθενείς) για αποζημιώσεις από τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Αϊτή αναγνώρισε ότι πρόκειται για νέες πληροφορίες αλλά δεν τις σχολίασε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook