Στους λογαριασμούς των αγροτών θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ώρες τα χρήματα που αντιστοιχούν στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ, μετά τις τελευταίες διασταυρώσεις που διενεργούνται στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, του υπουργείου Οικονομικών και της Πειραιώς –ΑΤΕbank.

Πληροφορίες του AgroNews αναφέρουν ότι όλα κινούνται κατ’ ευχήν προκειμένου σε λίγες ώρες να έχει γίνει η αυτόματη μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς των παραγωγών, ενώ κρίσιμο στοιχείο παραμένει και η στάση που θα τηρηθεί από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα της ATEbank αναφορικά με τη δέσμευση ποσών για υποχρεώσεις των αγροτών έναντι των ΕΑΣ αλλά και έναντι της ίδιας της τράπεζας.

EΑΣΗ

Στο μεταξύ, «αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου» βάφτισε και φέτος η Ένωση Ηρακλείου της κρατήσεις από την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεων της. Οι κρατήσεις κυμαίνονται φέτος μεταξύ των 20 και των 200 ευρώ ανά αγρότη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης Ανδρέα Στρατάκη.

«Οι περισσότεροι παραγωγοί θα πληρώσουν γύρω στα 30 ευρώ, για να στηρίξουν την Ένωση τους. Νομίζω ότι η Ένωση το αξίζει» τόνισε ο κ. Στρατάκης και πρόσθεσε: «Ξοφλήσαμε φέτος γρήγορα τα επιτραπέζια σταφύλια και με τη δουλειά της οργάνωσης μας εξασφαλίσαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως επιδοτήσεις για τους αγρότες. Ο νομός Ηρακλείου θα εισπράξει φέτος 100 εκατ. ευρώ»

Το 50% της ενιαίας ενίσχυσης αναμένεται να καταβληθεί στους λογαριασμούς των παραγωγών σήμερα ή αύριο. Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα κρατηθεί για την κάλυψη δόσεων δανείων αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχουν οι παραγωγοί στις συνεταιριστικές οργανώσεις τους από την αγορά αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων κά.

Η Ένωση Ηρακλείου, όπως σχολιάζει ο κ. Στρατάκης, κάλεσε σε σύσκεψη τους προέδρους και τους υπαλλήλους των συνεταιρισμών μελών της και τους εξήγησε ότι τα ποσά των κρατήσεων από τις επιδοτήσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 70 ευρώ για κάθε αγρότη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα ποσά παρακρατεί η Ένωση και άλλα ο καθένας συνεταιρισμός, γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών. «Όπως και αν έχουν πάντως τα πράγματα, είπε ο κ. Στρατάκης, στα βιβλιάρια θα εμφανίζονται ξεχωριστά τα ποσά που εισπράττει η Ένωση και ο συνεταιρισμός για να ξέρει ο αγρότης τι ακριβώς γίνεται»

Πηγή: www.agronews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook