Δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την επιμήκυνση της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής για δύο έτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δήλωσε ο ίδιος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι η τρόικα θα αποφανθεί για το αν η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και μετά το θέμα θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικούς της Ευρωζώνης. Πάντως, σημείωσε ότι δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί αυτή η συνάντηση.

Για φήμες που δεν μπορεί να τις σχολιάσει, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος στην επιμήκυνση.

Όπως είπε, η έκθεση (της τρόικας) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. «Κατανοώ ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά ορισμένα ζητήματα δεν έχουν ακόμα οριστεί και δεν ξέρω τίποτε άλλο πέρα από αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ισχυριζόταν ότι η επιμήκυνση είχε ήδη οριστικοποιηθεί.

Το δημοσίευμα διέψευσε επίσης νωρίτερα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ σχολιάζοντας το άρθρο της εφημερίδας, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας και υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για παραχώρηση χρόνου στην Ελλάδα. "

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του από τη Βουλή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε αναφορικά με την επιμήκυνση πως επίσημα δεν την έχουμε πάρει, όμως όλα τα σενάρια που δουλεύουμε είναι σαν να την έχουμε πάρει. Μάλιστα είπε πως αν δεν τη λαμβάναμε, θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα ύψους 18,5 δισ. και όχι 13,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να περικόψει το χρέος της μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ», υπονοώντας ότι με αυτόν τον τρόπο η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να προχωρήσει σε έμμεσο κούρεμα του χρέους.

 

skai.gr