Γερμανική αλυσίδα φθηνών ενδυμάτων θα δώσει αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ στις οικογένειες των 289 θυμάτων της πυρκαγιάς που προκλήθηκε σε εργοστάσιο υφαντουργίας στο Πακιστάν, του οποίου αγόραζε την παραγωγή.

Τουλάχιστον 289 εργάτες έχασαν τη ζωή τους τον Σεπτέμβριο στην πυρκαγιά στο εργοστάσιο υφαντουργίας της πακιστανικής εταιρείας Ali Enterprises η οποία παράγει και εξάγει ενδύματα pret-a-porter στη Δύση.

Η φωτιά αποκάλυψε τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην υφαντουργία του Πακιστάν και το δίλημμα των τοπικών βιομηχάνων, που συχνά είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την ασφάλεια των εργαζομένων τους για να εξάγουν περισσότερο.

Το κτίριο του εργοστασίου, σε άθλια κατάσταση, ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, τα παράθυρα είχαν συρματοπλέγματα και οι σκάλες του ήταν καλυμμένες με εμπορεύματα κατά τη στιγμή της πυρκαγιάς. Το εργοστάσιο δεν είχε επίσης καμία έξοδο κινδύνου ούτε τον σωστό εξαερισμό, είχαν καταγγείλει οι πακιστανικές αρχές και οι εργαζόμενοί του, αν και είχε εξασφαλίσει πιστοποιητικό ασφάλειας από ευρωπαϊκή αρχή ελέγχου.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε χθες στην ιστοσελίδα του ότι η αλυσίδα Kik παραδέχτηκε ότι είχε αγοράσει το 75% της παραγωγής του πακιστανικού εργοστασίου και συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση μισού εκατομμυρίου δολαρίων σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων -λιγότερο από 2.000 δολάρια για κάθε ζωή που χάθηκε.

Όμως ο Νασίρ Μανσούρ, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας των Συνδικάτων, δήλωσε ότι η οργάνωσή του και η ΜΚΟ «Καθαρά ρούχα», η οποία αγωνίζεται για τη βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους στην υφαντουργία, πέτυχαν να αυξήσουν το ποσό της αποζημίωσης.

«Εμείς δεν είμαστε σύμφωνοι με την αποζημίωση που ανακοινώθηκε. Τους προειδοποιήσαμε επομένως ότι είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στα διεθνή δικαστήρια, εάν δεν μοιράζονταν την ευθύνη και δεν αποζημίωναν τις οικογένειες όπως θα έπρεπε», δήλωσε ο Μανσούρ στο Reuters.

«Η Kik είναι τώρα πρόθυμη να πληρώσει ένα αρχικό ποσό ύψους 500.000 ευρώ. Και ο όμιλος θα πληρώσει σύντομα άλλο ένα μισό εκατομμύριο, ευρώ» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η πακιστανική κυβέρνηση έχει ήδη καταβάλει 700.000 ρουπίες (5.600 ευρώ) σε περισσότερες από 100 οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς, αλλά συγγενείς άλλων εργαζομένων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν λένε ότι αναμένουν ακόμη το ποσό της αποζημίωσής.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook