Αναβιώνει σύμφωνα  με  πληροφορίες το Plan B των δανειστών της Ελλάδας για  τμηματική καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πρόταση ακούγεται ξανά, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις και αυτή τη φορά αφορμή είναι η ορατή πλέον πιθανότητα να «περάσουν» πολιτικά τα υπόλοιπα μέτρα (13,5 δισ. ευρώ και πλειάδα διαρθρωτικών παρεμβάσεων), αλλά να μην υπάρξει τελικά πολιτική συμφωνία των τριών κομμάτων στο εργασιακό. Οι προθέσεις των δανειστών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα φανούν γρήγορα.

Σήμερα το απόγευμα η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη θέση της στο πανίσχυρο Euro Working Group και το ίδιο θα πράξουν οι 3 εκπρόσωποι της τρόικας από την πλευρά του ΔΝΤ της ΕΚΤ και την Κομισιόν. 

«Θεωρητικά απομένουν λίγες ώρες για να αλλάξει η κατάσταση» ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, εξηγώντας ότι ενώ ο πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα οι διεργασίες –σε πολιτικό πλέον επίπεδο– συνεχίζονται με εντατικότατους ρυθμούς για να υπάρξει συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ.

Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει η  συμφωνία «η κυβέρνηση προχωρά κανονικά» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εξηγώντας ότι θα υπερασπιστεί την θέση που έχει διαμορφωθεί εδώ και 2 ημέρες  απέναντι στην τρόικα ότι η συμφωνία που  υπάρχει εντός του κυβερνητικού σχήματος είναι  αυτή που «μετρά» στην διαπραγμάτευση, καλύπτοντας και το πεδίο του εργασιακού. Πάντως δεν αποκλείεται, να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση σε επίπεδο EWG την προσεχή εβδομάδα αν δεν βρεθεί λύση. 

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως το  Εcofin της 12ης Νοεμβρίου. Έως τότε θα πρέπει η Ελληνική πλευρά να πετύχει μία σειρά από… μικρούς άθλους –πέραν του εργασιακού– για να καταφέρει να πάρει χωρίς… δόσεις τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ (ή 36,5 δισ. ευρώ):

  • Να εγκριθεί  το νέο Μνημόνιο που έχει ακόμη «κενά» τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο εργασιακό αλλά εμπεριέχει και την 4ετή περίοδο προσαρμογής (γνωστή ως επιμήκυνση) η οποία επισήμως δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί…
  • Να πετύχει  θετική έκθεση προόδου τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ. Δηλαδή στα συνοδευτικά με το Μνημόνιο κείμενα να υπάρχει σαφής διατύπωση ότι «έχει  σημειωθεί σημαντική πρόοδος» και να δώσει το ΟΚ για την καταβολή της δόσης.
  • Να συμφωνηθούν  ή να βρεθεί μεταβατική λύση για τα υπόλοιπα μεγάλα αγκάθια, το χρηματοδοτικό κενό και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (στην τελευταία προτείνεται παράταση κατά 2- 3 έτη του έτους υπολογισμού της στο 2022 – 2023).
  • Να πιστοποιηθούν οι νέες αιρεσιμότητες. Δηλαδή να επικυρωθεί η «καλή» ρήτρα του μνημονίου που ορίζει ότι θα λάβουμε λιγότερα μέτρα αν το έλλειμμα μειωθεί ταχύτερα και  να «σβήσει» οριστικά κάθε φόβος περί αποδοχής της λεγόμενης ως πρότασης Σόιμπλε για επιτροπεία και κλειστό λογαριασμό.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook