«Η πολεμική αεροπορία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι δεν υπάρχει πια», ανέφερε ο διοικητής της βρετανικής δύναμης που συμμετέχει στην επέμβαση στη Λιβύη.

Ο διοικητής ανέφερε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους στη Λιβύη χωρίς προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα ασκούνται ισχυρές πιέσεις στις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.

«Η προσοχή μας είναι τώρα στους αθώους λίβυους πολίτες τους οποίους προσπαθούμε να προστατεύσουμε από επιθέσεις», είπε.

«Παρακολουθούμε στενά τις επίγειες δυνάμεις της Λιβύης και επιτιθέμεθα όπου απειλείται η ζωή αμάχων ή πόλεων», πρόσθεσε.

Και σήμερα το πρωί πάντως, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση από αέρος εναντίον θέσεων των δυνάμεων του Καντάφι στη Μισράτα. Οι κανταφικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν, ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ελεύθεροι σκοπευτές συνεχίζουν να βάλλουν κατά αμάχων.

Συνολικά 97 πτήσεις πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο τα συμμαχικά αεροσκάφη στη Λιβύη, τα οποία έπληξαν άρματα μάχης και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοινώθηκε σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Κανένας πύραυλος κρουζ δεν ερίφθη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, διευκρίνισε ο διοικητής Μπέβερλι Μοκ, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, από το USS Mount Whitney, πλοίο της διοίκησης που συντονίζει τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.

\"\"Σκοτώθηκαν παιδιά στη Μιζουράτα

Ενας γιατρός του νοσοκομείου της Μιζουράτα δήλωσε σήμερα πως 17 άνθρωποι, από τους οποίους οι 5 παιδιά, σκοτώθηκαν χθες στην πόλη αυτή, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και οβίδες των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Ένας προηγούμενος απολογισμός από τους εξεγερμένους, ο οποίος είχε ανακοινωθεί νωρίς χθες το απόγευμα, έκανε λόγο για πέντε νεκρούς, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν παιδιά.

\”Η χθεσινή ημέρα ήταν καταστροφική. Είχαμε την εντύπωση ότι ήταν το τέλος. Είχαμε τουλάχιστον 17 νεκρούς\”, δήλωσε ο γιατρός αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

\”Τέσσερα παιδιά, δύο κορίτσια και δύο αγόρια, που βρίσκονταν μέσα σ\’ ένα αυτοκίνητο με τους γονείς τους για να διαφύγουν από τους βομβαρισμούς των δυνάμεων του Καντάφι, σκοτώθηκαν το πρωί της Τρίτης. Δεχθήκαμε άλλο ένα παιδί που υπέκυψε το απόγευμα\”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, δυνάμεις πιστές στον Καντάφι επαναλαμβάνουν τους βομβαρδισμούς και στην πόλη Ζιντάν, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες, δήλωσε ένας κάτοικος. \”Οι ταξιαρχίες του Καντάφι άρχισαν να βομβαρδίζουν πριν από μισή ώρα τη βόρεια περιοχή. Ο βομβαρδισμός συμβαίνει τώρα. Η πόλη είναι εντελώς περικυκλωμένη. Η κατάσταση είναι πολύ κακή\”, δήλωσε τηλεφωνικά προς το πρακτορείο Ρόιτερς ο κάτοικος που είπε ότι ονομάζεται Αμπντουλραχμάν. \”Δέχονται ενισχύσεις. Έρχονται στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και οχήματα. Απευθύνουμε έκκληση στις συμμαχικές δυνάμεις να έρθουν και να προστατεύσουν τους αμάχους\”, δήλωσε.

\"\"Τεχνικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην επέμβαση

Το ΝΑΤΟ θα έχει τεχνικό ρόλο στη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.  \”Θα είναι ένας τεχνικός ρόλος\”, είπε ο Μπαρουέν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, έπειτα από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ποιο ρόλο θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στη δομή της διοίκησης.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν θα ασκήσει \”την πολιτική καθοδήγηση\” του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, αλλά θα παρέμβει ως \”εργαλείο σχεδιασμού και διεξαγωγής επιχειρήσεων\” για την εφαρμογή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. Ο γάλλος υπουργός διευκρίνισε ότι η \”πολιτική καθοδήγηση\” του συνασπισμού θα ανατεθεί σε μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που παίρνουν μέρος στην επέμβαση και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ζιπέ είχε προτείνει χθες Τρίτη το σχηματισμό μιας τέτοιας \”ομάδας επαφής\”. \”Η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων έχει πετύχει, γίνεται σεβαστή\”, δήλωσε ακόμη ο Ζιπέ.

Απελευθερώθηκαν οι δημοσιογράφοι

Την ίδια ώρα, μία ευχάριστη είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς οι τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί την Κυριακή στην Αζνταμπίγια αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας και βρίσκονται στην Τρίπολη. Ο Ντέιβ Κλαρκ και ο Ρομπέρτο Σμιντ από το Γαλλικό Πρακτορείο και ο Τζόε Ρέντλ από το πρακτορείο Getty Images έφτασαν στο ξενοδοχείο Rixos, όπου τους περίμεναν συνάδελφοί τους. Την επικείμενη απελευθέρωσή τους είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ.

«Όλοι εκείνοι που κάθε στιγμή της ζωής τους πιστεύουν ότι η ελευθερία δεν είναι μια μάταιη λέξη, αισθάνονται μεγάλη χαρά αυτή την ώρα που ο Ντέιβ Κλαρκ, ο Ρομπέρτο Σμιντ και ο Τζόε Ρεντλ ξαναβρίσκουν αυτή την ελευθερία η οποία είναι τόσο αναγκαία για την έκφραση της ζωής τους, του ταλέντου τους και του επαγγέλματός τους ως δημοσιογράφοι», τόνισε ο πρόεδρος γενικός διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου Εμανουέλ Χογκ. Ο ίδιος είχε στείλει την Τρίτη επιστολή στον Καντάφι ζητώντας την απελευθέρωση των τριών δημοσιογράφων.

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook