Οι συγχωνεύσεις στο τραπεζικό σύστημα φέρνουν μειώσεις θέσεων εργασίας.

Μετά την ολοκλήρωση των νομικών συγχωνεύσεων, οι διοικήσεις των τραπεζών, θα κληθούν να συρρικνώσουν το νέο δίκτυο που θα προκύψει από τη συνένωση των τραπεζών, ενώ σταδιακά -και σε βάθος διετίας- θα απομακρύνουν και το «πλεονάζον» εργατικό δυναμικό.

Όπως αναφέρει το \”Έθνος\”, το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο διοίκησης, δηλαδή στα ανώτερα και μεσαία στελέχη του μάνατζμεντ του κάθε νέου σχήματος. Στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την οποία μετ\’επιτάσεως ζητά η τρόικα.

Το 2015 εκτιμάται ότι θα έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες 20.000 άτομα, είτε με προγράμματα εθελουσίας, ή συνταξιοδοτήσεις, ή λόγω απόλυσης.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι μία από τις αρμοδιότητές της, είναι \”να εκτιμά και τη βιωσιμότητα κάθε τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποφασίζει-σε συνεργασία με την διοίκηση της τράπεζας-αν θα συνεχίσει τη λειτουργία του, ή αν θα κλείσει\”.

Η ΟΤΟΕ ξεκινά κύκλο επαφών για το θέμα, με τις διοικήσεις των τραπεζών που συγχωνεύονται.

Δύο οι επιλογές

Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό διπλοκάλυψης φτάνει ακόμα και το 40%, αφού τα τραπεζικά καταστήματα είναι κυριολεκτικά το ένα απέναντι από το άλλο. Οι διοικήσεις λοιπόν έχουν δύο επιλογές μπροστά τους:

*Πρώτον, περιμένουν τα επόμενα δύο χρονιά τη συνταξιοδοτική ωρίμανση μέρους του προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων.

*Δεύτερον, εξετάζουν προγράμματα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου με οικονομικά κίνητρα για συγκεκριμένα τμήματα του προσωπικού, όπου δηλαδή προκύπτει διπλοκάλυψη, χωρίς να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook