Έκκληση πραγματοποίησης πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη επαναφέρει ο Αλ.Τσίπρας με συνέντευξή του στο Reuters.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε προκαταβολικά ότι οι βουλευτές του θα καταψηφίσουν τα μέτρα στη Βουλή, εντούτοις δηλώνει ότι το κόμμα του «δεν είναι ώρα να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης με τεχνητό τρόπο».

Για να εξηγήσει την αναγκαιότητα του να συζητηθεί και να λυθεί σε γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο το θέμα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται τις τράπεζες. «Αν χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα απειληθεί με χρεοκοπία συνολικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και οι ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι. Δεν είναι πραγματικές τράπεζες.

Είναι ανοιχτές και μπορούν τα ΑΤΜ να δίνουν χρήματα, ακριβώς διότι η ΕΚΤ μπορεί να τους δίνει ρευστότητα. Και τους δίνει ρευστότητα όχι από φιλευσπλαχνία, από φιλανθρωπία απέναντι στην Ελλάδα, αλλά γιατί ξέρουν παρά πολύ καλά ότι το ρίσκο της κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι δυσανάλογο με το όφελος μιας τέτοιας προοπτικής», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η παράταξή του επιμένει στην ακύρωση του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση της της δανειακής σύμβασης μέσω συνολικής ευρωπαϊκής λύσης. Για το λόγο αυτό, θεωρεί αναγκαία τη διάσκεψη των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ελπίζει στην κατεύθυνση που θα έχει ως κυρίαρχο παράδειγμα τη λύση που δόθηκε για το δημόσιο χρέος της Γερμανίας το 1953.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των επαφών που είχε στο Παρίσι, όπου διεξήχθη η Σύνοδος των προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι με το τρίτο Μνημόνιο επιχειρείται η μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομικό προτεκτοράτο μέσα στην ευρωζώνη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο στο Reuters