Τo 4ο Γυμνάσιο συμμετέχει στο πρόγραμμα Comenius με τίτλο «Together for PEACE: Promoting European Active Citizenship», με συντονιστή τον εκπαιδευτικό Τσαντάκη Νεκτάριο. Το πρόγραμμα αυτό αφορά πολυμερή σύμπραξη του σχολείου με τη συμμετοχή σχολείων από τη Ρουμανία, Λιθουανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία και Πολωνία και έχει διάρκεια δύο ετών. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με νέους από τις συνεργαζόμενες χώρες, να αναπτύσσουν εργασίες σχετικές με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και να επισκεφτούν τα σχολεία των συνεργαζόμενων χωρών.

Τα προγράμματα Comenius, μεταξύ άλλων, προάγουν τη διαπολιτισμική συνειδητοποίηση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και τρόπους ζωής. Η συνεργασία με άλλα σχολεία της Ευρώπης ενισχύει την Ευρωπαϊκή διάσταση στην Εκπαίδευση μέσα από το καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου. Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες και ειδικότερα στους νέους να βρουν την ταυτότητά τους και να εκτιμήσουν τις ιδιαιτερότητές τους μέσα στην πολυπολιτισμική Ευρώπη. Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές του σχολείου Μαγιάφα Ειρήνη, Κουιδή Κατερίνα και Περακάκη Κωνσταντίνα, με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς Πιλαβά Ειρήνη, Παλαμά βάσω και Προεστάκη Νίκο, επισκέφτηκαν την πόλη Vaslui της Ρουμανίας από 14 έως 20 Οκτωβρίου, όπου έγινε η πρώτη συνάντηση των σχολείων που συμμετέχουν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Επίσης, πραγματοποίησαν εκδρομές στα αξιοθέατα της περιοχής όπως στις πόλεις Iasi, Sinaia και Brasov, καθώς και στα βουνά της Τρανσυλβανίας όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το κάστρο Peles και το κάστρο Bran (κάστρο του Δράκουλα).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σχολείο: «Όλοι όσοι συμμετείχαν, εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία και την άριστη οργάνωση του σχολείου της φιλοξενούσας χώρας και χαρακτήρισαν το ταξίδι σαν μια αξέχαστη και πολύτιμη εμπειρία».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στη διεύθυνση www.peace.mysch.gr.

 

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook