Φονικό και καταστροφικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Σάντι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αφού τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους σφοδρούς ανέμους και τις πλημμύρες. Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες, πλημμυρισμένο μεγάλο τμήμα μέρος της πόλης, χιλιάδες κόσμου χωρίς ηλεκτρικό. Σε επιφυλακή μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϊ.

Πόλη-«φάντασμα» για αρκετές ώρες η Νέα Υόρκη, όπου, πάντως, τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν -όπως ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) ο δήμαρχος Μάικλ Μπλουμπεργκ.

Τα νερά ανέβηκαν μέχρι τα 4,15μ κατά την πλημμυρίδα στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν.

Τα μεσάνυκτα το ύψος του νερού είχε κατεβεί στα 3μ και συνεχίζει να κατεβαίνει, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο δήμαρχος. Ανησυχίες εκφράζονται ιδιαίτερα για τους (υπόγειους) σταθμούς του μετρό.

Ωστόσο προειδοποιεί ότι τα προβλήματα παραμένουν, όπως η διακοπή στην ηλεκτροδότηση που αφορά 500.000 ανθρώπους που έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι στο νότιο Μανχάταν.

Η Σάντι δεν έχει την ισχύ της Κατρίνα, αλλά το πέρασμά της από την Καραϊβική είχει στοιχείσει τη ζωή σε 66 ανθρώπουν πριν αρχίσει να σφυροκοπά τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Οι παράκτιες πολιτείες στον Ατλαντικό κήρυξαν η μία μετά την άλλη καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Το χτύπημα στην Νέα Υόρκη είναι το εντονότερο.

Θάνατοι λόγω της κακοκαιρίας, διακοπές ρεύματος

Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειασθεί «μέχρι και μία εβδομάδα» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης. Τα προβλήματα δημιουργούνται τόσο από δέντρα που ρίχνουν τα καλώδια στην ευρύτερη περιοχή όσο και ζημιές στις υπόγειες εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης από τα νερά.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, οι γεννήτριες δεν κατάφεραν να κρατήσουν την ηλεκτροδότηση σε επαρκή επίπεδα και οι ασθενείς χρειάστηκε να απομακρυνθούν.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους ένας άνδρας 30 ετών από πτώση δένδρου στο Κουίνς, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νιού Τζέρσι εξαιτίας της πτώσης δένδρου σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πενσιλβάνια, ο ένας εξαιτίας πτώσης δένδρου και ο δεύτερος λόγω κατάρρεσυης σπιτιού.

Ο κυκλώνας Σάντι προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ενας μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.

Στο νότιο Μανχάταν, οι πυροσβέστες διέσεωσαν με φουσκωτές βάρκες τεχνικούς που είχαν εγκλωβιστεί για τρεις ώρες σε μονάδα ηλεκτροδότησης.

Σε επιφυλακή πυρηνική μονάδα στο Νιου Τζέρσεϊ

Παράλληλα, η Exelon Corp, διαχειρίστρια εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Oyster Creek του Νιου Τζέρσεϊ, έθεσε σε επιφυλακή τη μονάδα λόγω του φόβου των πιθανών επιπτώσεων της υψηλής στάθμης των υδάτων.

Η εταιρεία ανέφερε ότι εάν τα ύδατα στη μονάδα ανέβουν πάνω από τα δύο μέτρα, θα χρησιμοποιούσε τα αποθέματα νερού για έκτακτες ανάγκες ώστε να ψυχούν οι χρησιμοποιημένες ράβδοι ουρανίου.

Πλημμύρα στο εργοστάσιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αντλίες νερού που χρησιμοποιούνται για ψύξη υλικού. Οι αντλίες αυτές πάντως, τονίζεται, δεν είναι κεντρικής σημασίας σε αυτή τη φάση καθώς αυτήν την περίοδο η μονάδα είναι κλειστή για προγραμματισμό ανεφοδιασμό.

Όπως σημείωσε η αμερικανική επιτροπή πυρηνικής ενέργειας (NRC), τα νερά αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν στις επόμενες ώρες.

Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του τυφώνα


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook