Παρατείνεται η αγωνία στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα που έχει προκύψει με την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει το σκέλος των μέτρων για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Η ημερομηνία-«κλειδί» για την ελληνική υπόθεση είναι η 12η Νοεμβρίου, καθώς στο τακτικό Eurogroup εκείνης της ημέρας αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, όπως επισήμανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο μέχρι την καθοριστική εκείνη μέρα θα έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενδεικτικό της δυσκολίας της ελληνικής εξίσωσης, αλλά και της πρόθεσης των εταίρων να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και συνεννόηση γύρω από το ελληνικό ζήτημα, δίνοντας και τις αναγκαίες «ανάσες» στην κυβέρνηση.

Ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι το πολυνομοσχέδιο με τις νέες δημοσιονομικές περικοπές, τα εργασιακά και τις διαρθρωτικές αλλαγές θα εισαχθεί, ως ένα άρθρο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί δύο ημέρες αργότερα.

Μέχρι τότε ο κ. Σαμαράς θα αναμένει από τη ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει τη στάση της, ενδεχομένως και την τελευταία μέρα της ψήφισης του πακέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων της Τρίτης, το ίδιο μήνυμα για την ύστατη ευκαιρία της ΔΗΜΑΡ μετέφερε ο πρωθυπουργός τηλεφωνικά στον κ. Κουβέλη.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε δίωρη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σχετικά με τη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ στις απαιτούμενες από την τρόικα αλλαγές στα εργασιακά.

Υπήρξε εκτενής συζήτηση και ενημέρωση για το σύνολο των εργασιακών θεμάτων που έχουν τεθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και όσων έχουν συμφωνηθεί με την υπογραφή των δύο μνημονίων.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της συνάντησής του.

«Η διαπραγμάτευση και η διαβούλευση είναι μία διαρκής έννοια, η οποία όπως καταλαβαίνετε, πάντα θα συνεχίζεται όσο η δημοσιονομική ελευθεριότητα της χώρας δεν υπάρχει» είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει αν εξακολουθεί ο Φώτης Κουβέλης να αρνείται τις αλλαγές στα εργασιακά λέγοντας: «Αυτά είχα να σας πω μέχρι τώρα».

Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το πρωί της Τρίτης.

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τον έτερο κυβερνητικό εταίρο αποτελεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Τουλάχιστον πέντε βουλευτές (Γ.Δριβαλέγκας, Μ.Μπόλαρης, Θ.Μωραΐτης, Χρ.Αηδόνης, Θεοδώρα Τζάκρη) από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, ότι δηλαδή αν δεν υπάρξει κάποια μορφή ελέγχου της διαφάνειας των συμβάσεων, δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη ρύθυμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δώσει εντολή στους στενούς συνεργάτες του να προτείνουν στον κ. Στουρνάρα να έρχονται οι τελικές συμβάσεις στη Βουλή για κύρωση, μια διευθέτηση με την οποία συμφωνούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι η τρόικα.

Οι βουλευτές αναμένουν να δουν τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν στείλει όμως το μήνυμα στην Ιπποκράτους ότι αν δεν γίνουν σωστοί χειρισμοί, τότε δεν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση για τις αποκρατικοποιήσεις.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook