Η ελληνική υπόθεση αναμένεται να βρεθεί σήμερα Τρίτη στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να εξετασθεί τόσο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. Η συνάντηση καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη καθώς θα προηγηθεί της αυριανής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Όπως μεταδίδει και η Deutsche Welle αναφορικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναζητούν τρόπους κάλυψης του πρόσθετου κόστους χρηματοδότησης που αυτή συνεπάγεται. Το κόστος αυτό κυμαίνεται μεταξύ 18 και 30 δισ. ευρώ (στα 25 δισ. ευρώ το υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση). Η παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τους εταίρους και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους, είναι ζητήματα που ήδη εξετάζονται ενώ αναζητούνται και άλλες.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, δεδομένου ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η έκθεση της τρόικας θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

 Ωστόσο, οι εταίροι αποκλείουν το ενδεχόμενο κουρέματος των διμερών δανείων, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να επωμιστούν το βάρος του ελληνικού χρέους.

Αυτό που εξετάζεται είναι να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα ώστε είτε να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία, είτε να απευθύνει συγκεκριμένη προσφορά στους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθεί ακολούθως με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

 

in.gr