Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, στους 52 ανήλθαν οι νεκροί, εκ των οποίων οι 22 στη Νέα Υόρκη, από το πέρασμα του Σάντι, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Ανάμεσα στα θύματα και τρία παιδιά

Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κηρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος και την Δυτική Βιρτζίνια, μετά το Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη, αποδεσμεύοντας ομοσπονδιακά κεφάλαια για τους πληγέντες.
Το κόστος της οικονομικής καταστροφής εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια.

Επίσης, ο αριθμός των νοικοκυριών που εξακολουθουν να μενουν χωρίς ρεύμα μειώθηκε στα 6,9 εκατομμύρια, σε 15 Πολιτείες, ενω την Τετάρτη ανακοινωθηκε ότι θ' ανοίξει το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Την επαναλειτουργία του από την Τετάρτη ανακοίνωσε και το Χρηματιστήριο της Wall Street.

Στην Νέα Υόρκη, τα σοβαρότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Μάικλ Μπλούμπεργκ, είναι η αποκατάσταση των συγκοινωνιών και της ηλεκτροδότησης.

Όπως είπε, το μεν Μετρό θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία μετά από τέσσερις ή και πέντε ημέρες, η δε ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί ενδεχομένως μέσα σε τρεις ημέρες.

Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το δίκτυο των λεωφορείων, το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως, επίσης, την Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι και σήμερα θα μείνουν κλειστά τα σχολεία.

Στο Νιου Τζέρσεϊ ο Ομπάμα

Στο Νιου Τζέρσεϊ θα μεταβεί εντός της ημέρας, ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, θα απέχει και την Τετάρτη από προεκλογικές εκδηλώσεις.
Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Μιτ Ρόμνι, μετέτρεψε τη χθεσινή προεκλογική εκδήλωσή του, στο Οχάιο, σε συγκέντρωση τροφίμων για τους πληγέντες από τον τυφώνα.

Οι βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι, με μικρότερη κάπως ένταση, θα συνεχιστούν και σήμερα, Τετάρτη.

Ο Σάντι, ο οποίος έχει ήδη υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, αναμένεται να περάσει τη νύχτα της Τετάρτης (τοπική ώρα) από το δυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης και στον Καναδά τη νυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με μετεωρολόγους,που επικαλείται το πρακτορείο BBC, ο τυφώνας αναμένεται να «παραμείνει» στις 12 Πολιτείες από 24 έως 36 ώρες.

skai.gr