Αντιμέτωπος με αντάρτικο περίπου 50 βουλευτών του βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με φόντο την ΕΕ: Η βρετανική Βουλή υπερψήφισε, χάρη στους διαφωνούντες συμπολιτευόμενους βουλευτές, μη δεσμευτική πρόταση που απαιτεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ μέχρι το 2020 (που θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής) να μειωθεί αναλόγως της πορείας της οικονομίας σε πραγματικούς όρους και όχι παράλληλα με τον πληθωρισμό.

Το Λονδίνο είναι έτοιμο να προβάλει βέτο αν οι αποφάσεις δεν συμφέρουν τη Βρετανία, είχε επισημάνει πριν την ψηφοφορία ο Κάμερον προσπαθώντας (ανεπιτυχώς) να «ηρεμήσει» τους βουλευτές του.

Η μη δεσμευτική πρόταση υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης με 307 «ναι» έναντι 294 «όχι». Ο Κάμερον είχε πει νωρίτερα ότι «στην καλύτερη περίπτωση, θα θέλαμε μείωση» του προϋπολογισμού της ΕΕ και «στη χειρότερη πάγωμά του».

«Είμαι έτοιμος να χρησιμοποιήσω το βέτο εάν δεν εξασφαλίσουμε συμφωνία που θα είναι καλή για τη Βρετανία» είχε πει, αναφορικά με τη Σύνοδο, ο Κάμερον.

Το αποτέλεσμα της ψηφορορίας έχει ενδεχομένως μικρότερη σημασία για την άμεση στάση που θα κρατήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά μεγαλύτερη για το εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, καθώς διαγράφεται όλο και σαφέστερα το χάσμα μεταξύ φιλοευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook