Γράφοντας λίγες ώρες πριν την εμφάνισή του ενώπιον δικαστηρίου ο Κώστας Βαξεβάνης δημοσιεύει άρθρο στην εφημερίδα Τάιμς κατηγορώντας τους Έλληνες πολιτικούς ότι δεν είναι δημοκράτες. Αναφέρει ότι η μεσαία τάξη έχει αφανιστεί, ο κόσμος ψάχνει για φαγητό στα σκουπίδια και οι νέοι είναι άνεργοι στην πλειοψηφία τους, αλλά πολλοί στην ελίτ της χώρας δεν έχουν χάσει απολύτως τίποτα.

Επαναλαμβάνει ότι η κατηγορία σε βάρος του περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων δεν στέκει, «όπως έχουν επισημάνει και καθηγητές δικαίου». Σημειώνει ότι είναι ευθύνη του δημοσιογράφου να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, «ευθύνη πιο έντονη σε μια χώρα που καταρρέει και αναγκαιότητα σε μια χώρα που την κοροϊδεύουν οι ηγέτες της».

Προσθέτει ότι η Ελλάδα κυβερνάται από μια κλειστή ομάδα πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που παρανομούν και μετά νομοθετούν για να καλύψουν τις παρανομίες τους. «Η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές δεν κυνηγούν τους φοροφυγάδες και τους υπουργούς που έκρυψαν το επίμαχο έγγραφο, αλλά κυνηγούν αυτούς που λένε την αλήθεια», καταλήγει ο κ. Βαξεβάνης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC δηλώνει ότι οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις έχουν πει ψέματα στους πολίτες αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, την οποία θα έπρεπε να στείλουν στη Βουλή ή στις διωκτικές αρχές. «Δεν το έκαναν και θα έπρεπε να είναι στη φυλακή, αλλά αντίθετα πιστεύουν ότι εγώ πρέπει να οδηγηθώ στη φυλακή», λέει ο δημοσιογράφος, που απορρίπτει ξανά την κατηγορία περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταλήγει λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με τον Τύπο, εκτιμώντας ότι η υπόθεση έχει λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα στο εξωτερικό.

Στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Η Αθήνα πυροβολεί τον αγγελιαφόρο» οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η σύλληψη Βαξεβάνη «μαρτυρά την ηθική χρεοκοπία της ελληνικής πολιτικής τάξης». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η μη-διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί σκάνδαλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα πρόσωπα στη λίστα έχουν παρανομήσει.

«Είτε έχει υπάρξει παραβίαση προσωπικών δεδομένων είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Βαξεβάνης ενήργησε προς το δημόσιο συμφέρον. Ο δικαστής πρέπει να τον αφήσει ελεύθερο», τονίζει σε αυστηρό ύφος η εφημερίδα.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι μία από τις πηγές των ελληνικών οικονομικών προβλημάτων είναι η αδυναμία είσπραξης φόρων από όλους και η ασθενής βούληση αυτό να γίνεται με δίκαιο τρόπο. Η βρετανική εφημερίδα κατηγορεί την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι δεν εξήγησε από την αρχή ότι η κακή οικονομική διαχείριση ευθύνεται για την κατάσταση στην Ελλάδα και ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πορεία, κάτι που αν γινόταν ίσως να συγκέντρωνε μεγαλύτερη στήριξη στις μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα η Αθήνα έχει αναλάβει πολύ μικρή ευθύνη και έχει στρέψει τους πολίτες εναντίον αυτών που προσφέρουν οικονομική βοήθεια, σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η τύχη της υπόθεσης Βαξεβάνη χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη ένδειξη για το κατά πόσο η χώρα είναι ικανή να φέρει σε πέρας δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Οι ηγέτες της Ελλάδας θα ήταν καλύτερο να διώκουν όσους έχουν αρμέξει το σύστημα και όχι αυτούς που αποκαλύπτουν παρατυπίες», καταλήγει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

Εν τω μεταξύ ο πολιτικός σχολιαστής Γκίντεον Ράχμαν τονίζει ότι η υπόθεση πλήττει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα, καθώς είχε αρχίσει να ανακτά την αξιοπιστία της.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook