«Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Βερολίνο, υπερασπιζόμενη την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η κ. Μέρκελ αρνήθηκε ότι πρόκειται για πολιτική αποκλειστικά λιτότητας και σταθεροποίησης. Υποστήριξε δε ότι, όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί μόνο τη μία πλευρά, ενώ οι άλλες πλευρές αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενίσχυση της δυνατότητας να βρουν εργασία οι νέοι.

«Μόνο εάν ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, μόνο τότε μπορούμε κάτι να προσφέρουμε στην ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την ίδια τη Γερμανία, γι αυτό και, όπως είπε, «δεν είναι αυτοσκοπός το ότι αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε κατά βιώσιμο τρόπο τους προϋπολογισμούς μας, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο η ασφάλεια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μπορούν να λαμβάνουν και εκείνοι πολιτικές αποφάσεις ανεξάρτητα». Δήλωσε δε πεπεισμένη ότι «αυτό το μίγμα μέτρων για ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για σταθεροποίηση των προϋπολογισμών είναι σωστό και απαραίτητο και βεβαίως πρέπει να είναι -και είναι- προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να οδηγήσει σε ανάπτυξη και από την ανάπτυξη σε περισσότερες θέσεις εργασίας».

Η κ. Μέρκελ επαίνεσε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό για την πορεία της χώρας και ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τιμηθεί με το βραβείο «Χρυσή Νίκη» από τον Σύνδεσμο Γερμανών Εκδοτών Περιοδικού Τύπου ως «Ευρωπαίος της χρονιάς». Επισήμανε ακόμη ότι η Ιρλανδία αποτελεί παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη μπορεί να εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη.

Συνομιλία Μέρκελ – Κάμερον

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τη στάση που θα τηρήσει στις διαπραγματεύσεις για τον αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια πρόταση με την οποία καλείται ο Κάμερον να ζητήσει περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία 2014-20, αντί απλώς για «πάγωμα» των δαπανών.

«Θα μιλήσω απευθείας με τον Ντέιβιντ Κάμερον την επόμενη εβδομάδα. Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι θα βρεθεί μια λύση», είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι. «Είναι πάρα πολύ νωρίς και δεν θέλω να θέσω άλλα βέτο. Κάτι τέτοιο δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook