Μια πρωινή ρουκέτα εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόσο κατά του κόμματος του, όσο και κατά του επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε.»

Αργότερα ο κ. Λαφαζάνης επανήλθε με δηλώσεις του στον Real FM διευκρινίζοντας: «Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει και να κυβερνήσει θετικά ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη χώρα. Είπα ότι είμαστε ένα κόμμα που ξεκίνησε από το 4% και πήγε στο 27%. Είμαστε στα πρόθυρα να κυβερνήσουμε τη χώρα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

» Αν όμως έλεγα ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύση σε όλα και απαντήσεις στα πάντα είναι υποκρισία».

«Έχουμε κάνει όμως μεγάλη προσπάθεια και προετοιμασία» πρόσθεσε και σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει την «αφετηρία μίας κυβερνητικής προσπάθειας».

Σε άλλο μήκος κύματος ο Δ.Στρατούλης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε: «Θέλουμε, και ξέρουμε, και μπορούμε να κυβερνήσουμε. Θα αξιοποιήσουμε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, θα στηρίξουμε τους αγώνες του λαού για να μην περάσει το πακέτο μέτρων, είναι όρος επιβίωσης του λαού και της χώρας.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αν δεν περάσουν τα μέτρα και δεν έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα, για να έρθει νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της μονομερούς διαγραφής του χρέους.

Σε ανάλογο κλίμα με τον κ. Στρατούλη ήταν και το άρθρο της Ρένας Δούρου, που δημοσιεύτηκε στην προσωπική της ιστοσελίδα. Με τίτλο «Παρόντες και παρούσες στις κυβερνητικές ευθύνες».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι διαθέτουμε το μαγικό ραβδάκι των έτοιμων λύσεων… Ποτέ δεν προχωρήσαμε σε παροχολογίες» δηλώνει η κ. Δούρου και προσθέτει: «Σήμερα λοιπόν, όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ για να ανατρέψουμε αυτούς τους σχεδιασμούς, δηλώνουμε παρόντες, με συναίσθηση των δυσκολιών. […] Δηλώνουμε παρόντες στους αγώνες. Παρόντες και στις κυβερνητικές ευθύνες. Γιατί όπως επεσήμανε χθες από το Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας μόνο μια κυβέρνηση με πυρήνα της τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί να δώσει ελπίδα».

Ο εκπρόσωπος, Π.Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού έκανε λόγο για «αστείες αντιπαραθέσεις», αναφερόμενος στα σχόλια για τις δηλώσεις Λαφαζάνη, τόνισε ότι «οι ιστορικές προκλήσεις είναι αποτέλεσμα ωριμάσεων και αναγκαιοτήτων που μας υπερβαίνουν όλους» και υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε, «δεν έχουμε το δικαίωμα να μην ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις».

Ο κ. Σκουρλέτης, αφού παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα που περνάει είναι πιο έτοιμος για να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία, στους εργαζόμενους, απέναντι, αν θέλετε, στις προκλήσεις της εποχής μας. Και με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι όχι μόνο μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά και με τη δράση και την παρουσία μας, μπορούμε να εμπνεύσουμε πολύ περισσότερους από εμάς».

Αναφερόμενος στο νέο μνημόνιο ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στο θέμα αυτό και προσέθεσε ότι τα νέα μέτρα θα φέρουν βαρβαρότητα καθώς οι επιπτώσεις τους «δεν θα έχουν προηγούμενο». Για την εικόνα της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό καράβι μπάζει νερά από παντού και βυθίζεται. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί έχει προσκρούσει στους υφάλους της ίδιας της αντίστασης και της λαϊκής κατακραυγής της κοινωνίας και αφετέρου βουλιάζει γιατί το βάρος της αποτυχίας που έχει πάνω του είναι τόσο μεγάλο, που δεν του επιτρέπουν πια να συνεχίσει το ταξίδι».

O Ν.Βούτσης, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Λαφαζάνη είπε ότι «ο Παναγιώτης είναι τελειομανής» και προσέθεσε ότι ο κ. Λαφαζάνης «θα ήθελε, ενδεχομένως , να είμαστε έτοιμοι και μέχρι τελευταίας κεραίας».

Ο κ. Βούτσης δήλωσε επίσης ότι η ετοιμότητα κάθε χώρου, για να έρθει στο επίπεδο της διακυβέρνησης και να ανοίξει πραγματικά πόρτες, παράθυρα, ελπίδες, διεξόδους για τη χώρα, εξαρτάται και αντιστοιχείται απολύτως με τη θέση και τη διάθεση του λαού, για να αναδείξει αυτή την πολιτική δύναμη. Αυτή είναι η απάντηση. «Καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί, σε συνθήκες κρίσης βαθύτατης, πολιτικής και κοινωνικής, να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς στο 100%, να έχει τους εμπειρογνώμονές της, να έχει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Αλίμονο. Ούτε εδώ ούτε στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές», τόνισε.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τις κυβερνητικές ευθύνες, αντίθετα, είπε, είναι μια ιστορική ευθύνη «και είναι φανερό ότι όλες οι λαϊκές και κοινωνικές δυνάμεις, θα βρίσκονται σε εγρήγορση και θα βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια, όσες δυσκολίες και αν έχει».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook