Το χωρίο Ασκύφου απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τα Χανιά και βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μέτρα. Βρίσκεται στην λεγόμενη επαρχία Σφακίων, όπου πλέον ονομάζεται Δήμος Σφακίων, και είναι ένα από τα ψηλότερα χωρία της Κρήτης.

Η ονομασία του προκύπτει από το σημείο που βρίσκεται. Συγκεκριμένα το χωριό είναι τοποθετημένο στην άκρη του οροπεδίου και περιβάλλεται από τα Λευκά όρη. Το σημείο μοιάζει με ένα τεράστιο κύπελλο, όπου σύμφωνα με την αρχαία ελληνική ονομασία λέγεται σκύφος. Εικάζεται ότι αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν η περιοχή ήταν μία μεγάλη λίμνη.

Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία καθότι το 1821 εκτυλίχθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα στους Τούρκους και τους Σφακιανούς. Η μάχη κατέληξε σε νίκη των ντόπιων, αλλά στην συνέχεια, το 1823, το χωριό κάηκε από τον Χουσεΐν Μπέη. Ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι και ένα μικρό φρούριο που σώζεται στην κορυφή του λόφου στα βόρειο-ανατολικά του οροπεδίου.

Φτάνοντας στην είσοδο του οροπεδίου από τις βρύσες, αντικρίζετε το «Κάστρο» στα δυτικά και σε υψόμετρο 2.218μ, η κορυφή «Τρυπάλι» στα ανατολικά (1.493 μ.) και οι «Αγάθες» (1.511 μ.) στα νότια.

Από το άνοιγμα στη νότια πλευρά του οροπεδίου συνεχίζει ο δρόμος προς τη Χώρα Σφακίων και το Φραγκοκάστελλο. Εδώ βρίσκεται επίσης η αρχή του φαραγγιού της Ιμπρου. Είναι ένα όμορφο φαράγγι, εύκολο να περπατηθεί σε 2 ώρες μέχρι το χωριό Κομητάδες.

Ανατολικά του οροπεδίου υπάρχει δρόμος που ανεβαίνει στο εγκαταλειμμένο χωριό Ασφένδου και στο οροπέδιο του Καλλικράτη, ενώ συνεχίζοντας από τον Καλλικράτη μπορείτε να πάτε είτε στο Φραγκοκάστελλο, ή βόρεια στην Ασή Γωνιά και στις καταπράσινες Πηγές της Αργυρούπολης.

Δυτικά του οροπεδίου ξεκινά δρόμος και μονοπάτι για το οροπέδιο του Νιάτου και το ορειβατικό καταφύγιο της Ταύρης, μία τοποθεσία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Από το καταφύγιο ξεκινάει μια από τις ορειβατικές διαδρομές, η ανάβαση στην κορυφή «Κάστρο».

Στο χωριό στον οικισμό Καρέ μπορείτε να επισκεφτείτε το Πολεμικό Μουσείο. Το μουσείο ανήκει σε έναν κάτοικο της περιοχής, το Γεώργιο Χατζηδάκη, που γεννήθηκε το 1931 και από τα 14 του χρόνια συλλέγει ότι πολεμικό υλικό βρέθηκε στην περιοχή του από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και από παλιότερες εποχές. Κάθε χώρος μέσα στο μουσείο και έξω στην αυλή είναι ασφυκτικά γεμάτος με ντουφέκια, περίστροφα, πιστόλια, σπαθιά, όλμους, βλήματα, κιάλια, στρατιωτικές στολές, ακόμα και ο έλικας ενός αεροπλάνου που κατατρίφθηκε στη μάχη της Κρήτης. Ένα από τα πιο παλιά εκθέματα του πολεμικού μουσείου είναι ένα μικρό κανόνι από τον οπλισμό των πλοίων της εποχής του Δασκαλογιάννη (1770), ενώ το μεγαλύτερο σε μέγεθος έκθεμα είναι μια γερμανική βόμβα.

Στα Ασκύφου θα βρείτε δωμάτια για να μείνετε και ταβέρνες για να απολαύσετε την εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής αυτής και τις πασίγνωστες Σφακιανές πίτες (λεπτές πίτες με τυρί και μέλι).

Τέλος και εξίσου σημαντικό, όσοι έχουν σαν χόμπυ το κυνήγι, στην άκρη του χωριού θα βρουν τον παράδεισο του κυνηγού, το Λευκορείτης Resort. Ο Λευκορείτης διαθέτει παραδοσιακά διαμερίσματα και παρέχει ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες: ιππασία, ποδηλασία βουνού, πεζοπορία, εκδρομές στην περιοχή και καταδύσεις στη νότια ακτή. Υπάρχει σκοπευτήριο για όσους θέλουν να εξασκηθούν στην σκοποβολή και οι κυνηγοί μπορούν να κυνηγήσουν σε ιδιωτική ελεγχόμενη έκταση διάφορα θηράματα. Αν δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, μπορούν να νοικιάσουν ότι χρειάζονται, ακόμα και κυνηγετικά σκυλιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook