Σε εβδομαδιαίες τρίωρες στάσεις εργασίας, κάθε Πέμπτη από 11 ως τις 2 το μεσημέρι, προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο Ρέθυμνο, αντιδρώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο χώρο της υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Επικίνδυνα ολισθηρό τοπίο στην ομίχλη έχει γίνει ο χώρος της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Ο χώρος πού όφειλε να είναι καταφύγιο για τον άρρωστο και τον αδύνατο, έχει μετατραπεί σε κολαστήριο ψυχών και σωμάτων.

''Εκλιπαρούν για δωρεάν χημειοθεραπεία 850 ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς''

''Λιγότερα οδοιπορικά για ασθενείς αιμοκαθαιρόμενους και πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία''

''Χάθηκαν από τα φαρμακεία τουλάχιστον 700 φάρμακα''

''Διαλύοντας το κράτος πρόνοιας''

''Μη συρρικνώνετε την υγεία''

''Γιατροί και νοσηλευτές, ζητιάνοι για τα ξενύχτια τους''

Είναι μερικοί τίτλοι πού καθημερινά φιγουράρουν στις ειδήσεις και δεν ενοχλούν πια κανένα. Ούτε το τρίο των πρωθυπουργών, ούτε τους υπουργούς τους.

Πολιτικό κόστος; Αδιάφορο. Κοινωνικό; Ανυπολόγιστο. Αλλά και αυτό, αδιάφορο για τους εκτελεστές ενός μεγάλου εγκλήματος.

Την κατακρεούργηση των δομών της δημόσιας υγείας, τον θάνατο εκατοντάδων ανασφάλιστων ασθενών αβοήθητων, την μετατροπή των λειτουργών της υγείας σε επαίτες.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εδώ και 10 μήνες, εργάζονται ουσιαστικά εθελοντικά για να κρατηθούν ανοιχτά τα νοσοκομεία κατά τις ώρες εφημερίας. Προσφέρουν εργασία απλήρωτη, διαφορετικά, θα επεκταθεί το φαινόμενο κλεισίματος κλινικών, όπως έγινε με την Καρδιολογική Κλινική του Αγ. Νικολάου στο Λασίθι. Οι ασθενείς δεν θα βρίσκουν γιατρό την ώρα της μεγάλης ανάγκης και θα πεθαίνουν μεταφερόμενοι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όπως ήδη γίνεται.
Οι λειτουργοί της υγείας γνωρίζουν από πριν ότι δεν θα πληρωθούν τις εφημερίες πού κάνουν κι όμως συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα όποια προγράμματα εκδίδουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, που παραβιάζουν αναγκαστικά τις εντολές του υπουργού υγείας για μείωση του κόστους των εφημεριών και ζητούν από τους γιατρούς να προσφέρουν εργασία που δεν μπορούν να αποζημιώσουν.
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα αναγκαστεί να διακόψει την λειτουργία στα τμήματα πού οι εργαζόμενοι φεύγουν με συνταξιοδότηση και δεν αναπληρώνονται. Διοικητής δεν υπάρχει. Ο Οργανισμός του νοσοκομείου δεν ψηφίστηκε και αρκετά τμήματα πού νοσηλεύουν ασθενείς ( όπως ΜΕΘ, ΜΤΝ, Πνευμονολογική, Νεφρολογική) στην ουσία είναι ανύπαρκτα.
Ο ανασφάλιστος ασθενής με επείγον πρόβλημα υγείας εξαναγκάζεται παράνομα να πληρώνει μεγάλα ποσά για τις εργαστηριακές εξετάσεις ή την νοσηλεία και σε οικονομική αδυναμία αποχωρεί ιδία βουλήσει από το νοσοκομείο μαζί με το πρόβλημα του, χωρίς τις αναγκαίες εξετάσεις και με παρέα την πίκρα του αποκλεισμένου.
Μπορεί να πεθάνει μετά από λίγες ώρες μόνος στο σπίτι, αλλά η ερμηνεία του νόμου θα έχει τηρηθεί.
Οι εργαζόμενοι δουλεύουν οριακά και απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παρά τις προκλητικές διαβεβαιώσεις του υπουργού υγείας, ότι το κράτος είναι εργοδότης αξιόχρεος ! Ο ορισμός δε της ειρωνείας είναι, να βγαίνει παράνομος ο εργαζόμενος πού διεκδικεί να πληρωθεί τα δεδουλευμένα του για να μπορέσει να επιβιώσει. Παράνομος απέναντι σε ένα ''φερέγγυο ''εργοδότη πού τον κατακλέβει και πού συγχρόνως καταστρέφει τον ίδιο, τη χώρα του και το μέλλον των παιδιών του.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου συνεχίζουν να είναι κοντά στον άρρωστο και τον ανασφάλιστο και προσπαθούν να κρατούν ανοιχτό το νοσοκομείο.
Απαιτούν από την κυβέρνηση

• Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πού δημιουργεί η συνθήκη του μνημονίου
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και αντικατάσταση των συνταξιοδοτηθέντων
• Άμεση αποζημίωση των δεδουλευμένων των λειτουργών της υγείας πού είναι αντιμέτωποι εδώ και πολύ καιρό με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης

Κατά την συνέλευση κατατέθηκε και πέρασε ψήφισμα ενάντια σε ρατσιστικές πράξεις και εμφανίσεις στους χώρους υγείας, καταδικάζοντας το ρατσισμό και την φασιστική ιδεοληψία πού τον γεννά. Γιατί ο φασισμός είναι μια αρρώστια πού σκοτώνει και η θεραπεία πρέπει να είναι οριστική.

Στα πλαίσια των παραπάνω απαιτήσεων και μέχρι πλήρους υλοποίησης, οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου θα είναι σε μόνιμη κινητοποίηση με εβδομαδιαίες τρίωρες στάσεις εργασίας κάθε Πέμπτη από 11 ως τις 2 το μεσημέρι. Κατά τις ώρες αυτές θα βρίσκονται κοντά στους ασθενείς και τους επισκέπτες του νοσοκομείου ενημερώνοντας και ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή τους στην διεκδίκηση μιας υγείας δωρεάν, ποιοτικής και ισότιμης για όλους. Η υγεία είναι υπόθεση όλων.

Η Ένωση, επίσης, θα συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις πού θα εξαγγείλει η Ομοσπονδία»