Σύγχυση προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μπίργκιουν» σύμφωνα με το οποίο κατά τις έρευνες της τουρκικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στη σορό του πρώην προέδρου της χώρας Τουργκούτ Οζάλ (ο οποίος απεβίωσε το 1993) βρέθηκε η ουσία στρυχνίνη.

Η Υπηρεσία διέψευσε το δημοσίευμα. Η εκταφή της σορού είχε γίνει την 2α Οκτωβρίου, με σκοπό να διαλευκανθούν οι ισχυρισμοί περί δηλητηρίασης του Οζάλ.

Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Χαλούκ Ιντζέ διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας: «Εμείς δεν βρήκαμε την ουσία που αναφέρει η εφημερίδα και δεν γνωρίζω πώς προέκυψε το δημοσίευμα». Είπε επίσης: «Δεν είμαστε εμείς η πηγή του δημοσιεύματος».

Ο Ιντζέ ανέφερε επίσης ότι έχουν προκύψει κάποια ευρήματα κατά τις έρευνες και ότι αυτά θα περιληφθούν στο σχετικό πόρισμα, το οποίο, όπως είπε, θα δοθεί σε μια εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή προς σύνταξη, ενώ στη συνέχεια το πόρισμα πρόκειται να σταλεί στην εισαγγελία.

Ο Χαμίτ Χαντζί, καθηγητής ιατροδικαστικής στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να βρεθούν ίχνη στρυχνίνης μετά από 20 χρόνια», ενώ τόνισε ακόμη πως εάν κάποιος επαγγελματίας θέλησε να δηλητηριάσει τον Οζάλ δεν μπορεί να το έκανε αυτό με την ουσία στρυχνίνη, διότι τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί είναι οφθαλμοφανή, πράγμα που θα αντιλαμβανόταν το περιβάλλον του Οζάλ.

Σύμφωνα πάντως με αξιόπιστη πηγή του ιατροδικαστικού χώρου στην Τουρκία, είναι αμφισβητούμενα όσα είπε ο καθηγητής Χαντζί – ότι είναι αδύνατον να βρεθούν ίχνη στρυχνίνης μετά από πολλά χρόνια-, αφού υπάρχει επιστημονική δημοσίευση πριν από περίπου είκοσι χρόνια που περιγράφει την εύρεση στρυχνίνης σε σορό έξι χρόνια μετά το θάνατο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εδώ και είκοσι χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις ιατροδικαστικές μεθόδους.


zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook