Ο καθηγητής Earl Owen, ο χειρούργος που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση χεριών στο κόσμο, λέει ότι πλησιάζει η ημέρα της μεταμόσχευσης εγκεφάλου. Ο διακεκριμένος επιστήμονας από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, συνεχάρη την ομάδα που πραγματοποίησε χθες την πρώτη μεταμόσχευση χεριού στην Αυστραλία, στον 65χρονο Peter Walsh.

«Θυμάμαι ότι πριν από 30 χρόνια, όταν αρχίσαμε με τις μεταμοσχεύσεις χεριών οι άνθρωποι μας έλεγαν ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο», δήλωσε ο καθηγητής Owen.

«Λοιπόν, ποιός μπορεί να πει ότι δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πλέον μεταμοσχεύσεις και στο κεφάλι; Όπως ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή αναπαράγεται σε έναν άλλο υπολογιστή, ίσως αυτό να είναι εφικτό και με τον εγκέφαλό μας\”

Ο καθηγητής Owen, ο οποίος επέλεξε τον Νεοζηλανδό Clint Hallam για την πρώτη στον κόσμο επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης χεριού στη Γαλλία το 1998, είπε ότι ο κ.Walsh θα πρέπει να ακολουθήσει μια εντατική εκπαίδευση και ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.

Μετά όμως από δύο χρόνια, ο κ.Hallam σταμάτησε τη φαρμακευτική του αγωγή και το αποτέλεσμα ήταν να του ακρωτηριάσουν τελικά το μεταμοσχευμένο χέρι το 2001.

\”Στην περίπτωση του κ.Walsh, αυτός θα τα πάει μια χαρά. Έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπεία στη Μελβούρνη \”, είπε καταλήγοντας ο καθηγητής Owen.

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook