Πέντε μη δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας που διεξάγεται από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν, σύμφωνα με το Reuters, η κοινή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Motor Oil M&Μ gas, η ρωσική Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία συμμετοχών του Ισραήλ Israel Corp, η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar και ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Sintez.

Η προσφορά της ελληνικής κοινοπραξίας ισχύει μόνο για τη ΔΕΠΑ.

Για τη ΔΕΣΦΑ που είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ και ελέγχει την υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου, μη δεσμευτική προσφορά κατάθεσε η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ μαζί με την τσεχική PPF Capital Partners.

Το ενδιαφέρον της Gazprom και της Sintez για τη ΔΕΠΑ δείχνει ότι οι ρωσικές ενεργειακές εταιρίες αναζητούν τρόπους επέκτασης σε χώρες της ΕΕ.

Μια συμφωνία, ωστόσο, με την Gazprom θα μπορούσε να σκοντάψει σε ζητήματα μονοπωλίου, καθώς οι Βρυξέλλες ήδη ερευνούν την εταιρία, που ανήκει κατά 50% στο Κρεμλίνο, για πιθανό καθορισμό τιμών λόγω της κυρίαρχης θέσης που κατέχει ως προμηθευτής αερίου στην Ευρώπη.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook