Με το κοινοβουλευτικό πολιτικό θερμόμετρο να «χτυπά κόκκινο» στην Επιτροπή Οικονομικών, απορρίφθηκε από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, η ένσταση που είχε διατυπώσει η Αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να εισαχθεί προς συζήτηση το τρίτο Μνημόνιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας, τονίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης, προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία.

«Εισάγεται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, διότι περιέχει διατάξεις για την εφαρμογή μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε:

«Με λίγα λόγια, η άμεση εκταμίευση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Κατανοώ τις ενστάσεις που εκφράζονται για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως όλα τα υπουργεία κινούμαστε σε ένα εντελώς ασφυκτικό πλαίσιο για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».

Αμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών κατηγορώντας τον για «μεγάλο θράσος» και χαρακτηρίζοντας την εισήγησή του «κατάπτυστη», «εισήγηση, που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, που έζησε η χώρα επί χούντας και νομίζαμε ότι είχαν περάσει».

«Εισηγείστε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Καταργείτε το κοινοβούλιο. Κουρελιάζετε τον κανονισμό και το Σύνταγμα, προκειμένου να επιβάλετε στη χώρα μια αδίστακτη μνημονιακή χούντα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να πάτε με αυτές τις διαδικασίες που ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο κοινοβούλιο σε περίοδο Δημοκρατίας. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να προχωράτε σε άνομες πράξεις».

Τις αιτιάσεις του κ. Λαφαζάνη απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, τονίζοντας ότι η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, ως κατεπείγουσα, προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάλεσε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την ουσία των απόψεών τους, να δείξουν ότι λειτουργούν συντεταγμένα.

Όπως είπε, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος, πέραν από τους διαδηλωτές που διεκδικούν τα δικαιώματά τους υπάρχουν και αυτοί που δυσφημούν και λαϊκίζουν σε βάρος της χώρας.

«Ακραίες εκφράσεις, όπως ανομία ή μνημονιακή δημοκρατία, κάθε άλλο παρά βοηθούν. Χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση δεν μπορούμε να αδρανήσουμε. Οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς, σημείωσε ότι κανείς βουλευτής δεν είχε το χρόνο σε λίγες ώρες να διαβάσει 753 σελίδες, που αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

«Καταλύετε τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Και δεν θα ισχύσουν αύριο ως άλλοθι ότι δεν διάβασαν το πολυνομοσχέδιο που οδηγεί στην αλλοίωση της Δημοκρατίας. Είναι ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που θα το βρουν μπροστά τους. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο που έχει δυναμιτίσει τη χώρα» κατέληξε ο κ. Μαριάς.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, έκανε λόγο για επαίσχυντα άρθρα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μελετηθεί το νομοσχέδιο και έτσι δεν δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσει το κόμμα του και ορισμένα άρθρα που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, έκανε λόγο για υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να διατηρήσει την πολιτική του κουλτούρα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του, με όλες τις ενστάσεις που έχει εκφράσει επί του πολυνομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, προσχωρεί στη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε ότι έχει εξαντληθεί το ελληνικό λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο «νεκροθάφτης» και έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και προσχηματική συζήτηση για ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπέζας, σύμφωνα με το οποίο τα κόμματα της συμπολίτευσης υποστήριζαν τη διαδικασία του κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου, αμφισβήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Για αρκετή ώρα υπήρχαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του κ. Μπέζα, που επέμενε ότι η ονομαστική φανερή ψηφοφορία ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

«Η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει πολύ αυστηρά» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Εγκαινιάσατε νέο τρόπο διαδικασίας της ψηφοφορίας δια την εις άτοπον απαγωγή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook