Θετικό αποτέλεσμα από την ψηφοφορία των μέτρων στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης αναμένουν τα κράτη της ζώνης του ευρώ προκειμένου να δρομολογήσουν μια σειρά από αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό αύριο, Πέμπτη, έχει προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group με θέματα την επιμήκυνση, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου αναμένεται να εγκρίνει τη διετή επιμήκυνση ωστόσο οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αναμένονται αργότερα καθώς η έκθεση της τρόικας και ειδικά η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να είναι έτοιμες έως την προσεχή Δευτέρα.

Η ελληνική πλευρά έχει την προσδοκία ότι έως το Δεκέμβριο θα λάβει 45,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 31,5 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από τον Ιούνιο, 5 δισ. ευρώ από τη δόση του Σεπτεμβρίου, αλλά και 8,6 δισ. ευρώ από τη δόση του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στα μέσα Νοεμβρίου, περίπου 5 δισ. ευρώ, δεν θα αποπληρωθούν με τα χρήματα της δόσης, αλλά με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Πάντως, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού για τη σταδιακή καταβολή των χρημάτων της βοήθειας τον οποίο εξακολουθεί να ζητά η Γερμανία, αλλά και ζητήματα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η τρόικα εμφανίζεται να έχει και «δεύτερες» σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.


in.grNewsroom ΔΟΛ