Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Αιγύπτου Vodafone Egypt παραδέχτηκε σήμερα με δηλώσεις εκπροσώπου της, στην εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ότι το καθεστώς Μουμπάρακ είχε δώσει εντολές στις 25 Ιανουαρίου για να κοπούν οι επικοινωνίες των σταθερών και κινητών τηλεφώνων καθώς και η παροχή του ίντερνετ για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να οργανώσουν τις πορείες τους στην πλατεία Ταχρίρ.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, που εν μέρει ανήκει στον εθνικό τηλεπικοινωνιακό τομέα «Egypt Telecom», Ηάτεμ Ντοϊντάρ δήλωσε ότι την πρώτη εντολή την πήραν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να σιγήσουν τις επικοινωνίες το μεσημέρι της 25ης Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε η επανάσταση που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, περίπου πέντε εβδομάδες νωρίτερα.

Η πρώτη αυτή εντολή, που δόθηκε μετά από συνάντηση των εκπροσώπων των εταιρειών με μέλη του καθεστώτος, αφορούσε τη διακοπή επικοινωνιών, ίντερνετ και αποστολής μηνυμάτων κυρίως στην περιοχή του κέντρου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Η δεύτερη εντολή ήρθε δύο μέρες αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου, όπου οι εταιρείες πήραν διαταγή να κόψουν περαιτέρω τις επικοινωνίες σε τέσσερις περιφέρειες: το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και τη Μανσούρα.

Από τις 28 Ιανουαρίου, όταν έγιναν και οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις με δεκάδες θύματα, οι επικοινωνίες κόπηκαν σε όλη τη χώρα.

Την επομένη, οι εταιρείες πήραν την εντολή να επιτρέψουν και πάλι μόνο τις φωνητικές κλήσεις, πολλές εκ των οποίων ηχογράφονταν πάλι με εντολή του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Ο επικεφαλής της εν λόγω εταιρείας, η οποία την επαύριο της πτώσης του Μουμπάρακ από την εξουσία, δημοσίευσε μεγάλες καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο ζητώντας συγνώμη από τους πελάτες της, τόνισε ότι με κανένα τρόπο δεν ήταν επιθυμία δική της η διακοπή στην παροχή υπηρεσιών, η οποία κόστισε 50 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (1 ευρώ ισούται περίπου με 8 λίρες Αιγύπτου), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και τα 20 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες που χρησιμοποιήθηκαν για αποζημίωση προς τους πελάτες της εταιρείας καθώς και 20-25 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες που κόστισε η ζημιά στα συστήματα μετάδοσης του σήματος από την εταιρεία.

Τώρα, η εταιρεία φέρεται να θέλει να ζητήσει αποζημίωση από το αιγυπτιακό κράτος, αλλά όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της κ. Ντοϊντάρ καμία αποζημίωση δε θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη η εταιρεία.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook