Χιλιάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα στην Πλατεία Συντάγματος, καθώς ολοκληρώνονται οι ομιλίες ενόψει της ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2013 από τη Βουλή.

Στην Πλατεία Συντάγματος έχουν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανταποκριτών του ΣΚΑΪ, οι συγκεντρωμένοι ανέρχονται έως τώρα σε περίπου 13.000, εκ των οποίων οι 10.000 συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Επί τόπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί επεισόδια.

Η Τροχαία εχει απαγορεύσει την κυκλοφορία σε βασικούς οδικούς άξονες του κέντρου της Αθήνας, καθώς κλειστές είναι, αυτή τη στιγμή, οι οδοί Πειραιώς, Σταδίου και Ακαδημίας, αλλά και οι λεωφόροι Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Αμαλίας.

Παράλληλα, κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μέτρο Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός.

Υπενθυμίζεται πως η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 3ωρη στάση εργασίας – στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής κινητοποίησης – από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 15:00 και συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ο Προϋπολογισμός

Το Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2013 έχει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος της τάξης του 1,2% για το τρέχον έτος.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας θα μειωθεί κατά 4,5%, ενώ η συνολική συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ μεταξύ 2008 και 2013 θα διαμορφωθεί στο 24,5%.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του χρέους γενικής κυβέρνησης στα 346,2 δισ. ευρώ το 2013 (189,1% του ΑΕΠ), από 340,6 δισεκατομμύρια (176,6%) που είναι το 2012.

Η επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά το 2013 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, τα οποία προβλέπουν «κέρδη» 7,6 δισ. σε περικοπή δαπανών.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook