Σφοδρή πολιτική επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε με την ομιλία του κατά την συζήτηση του προυπολογισμού ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

“Είσαστε τα υπολείματα των συντεχνιών που καταρρέουν, την ελληνική κοινωνία την τρομάζετε και σας αποβάλει” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “θα σας μείνουνε οι συνιστώσες αλλά συνισταμένη δεν θα γίνετε ποτέ. Η παράταξή σας κατέστρεψε την ανταγωνιστικότητα της χώρας και διέλυσε την ασφάλεια των πολιτών”.

Απάντησε όμως και στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα για την καθυστέρηση της δόσης του δανείου λέγοντας: “Τα χρήματα θα έλθουν στο ακέραιο και με το παραπάνω. Κάποιοι αμφισβητούν ότι τα χρήματα θα έλθουν, εγώ παλεύω για το παραπάνω. Η Ελλάδα έκανε εκείνα που δεσμεύτηκε και τώρα είναι η ώρα των δανειστών να κάνουν εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκαν. Βιαστήκατε να χαρείτε ότι δεν θα πάρουμε τα χρήματα, θα τα πάρουμε τα χρήματα.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, θα ενισχυθεί η ρευστότητα. Βλέπω πολλούς εδώ μέσα να στεναχωριούνται μόνο που το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”. Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι δεν αποτελούν μόνο το λόμπι της δραχμής αλλά και το λόμπι της παράνοιας.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν άδικες περικοπές και πρόσθεσε ότι θα αποκατασταθούν μόλις το επιτρέψει η οικονομία αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα είναι μόνιμες και θα δώσουν δυναμική στην ελληνική οικονομία.

Μίλησε για την τακτική του στην αντιπολίτευση και για την διαφορά του με τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι ναι μεν έκανε κριτική αλλά τις διαρθρωτικές αλλαγές τις ψηφίσαμε. Αν αυτά είχαν γίνει στην ώρα τους δεν θα φτάναμε να κόβουμε σήμερα μισθούς και συντάξεις.

“Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να συμπληρωθούν τα μέτρα με πολιτικές ανάκαμψης” είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “θα σεβαστούμε τις υπογραφές που βάλλαμε γιατί το κράτος έχει συνέχεια, αυτά λέγαμε σαν αντιπολίτευση και αυτό κάνουμε σαν κυβέρνηση”.

Αναφέρθηκε και στο τρίτο μνημόνιο λόεγοντας:

“Το πρώτο μνημόνιο έδινε έμφαση στις περικοπές και όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές. Τότε επικρίναμε το σφάλμα τώρα διορθώνουμε το σφάλμα και δίνουμε έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις αποκρατικοποιήσεις και ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνει βιώσιμο το χρέος, να ξαναβγούμε στις αγορές και να φύγουμε από τα μνημόνια.

Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επιστρέψουν οι καταθέσεις, θα δοθεί ρευστότητα στην οικονομία θα ξαναρχίσουν τα μεγάλα έργα θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δεν θα περιμένω τις επενδύσεις, θα κυνηγήσω από αύριο τις επενδύσεις. Θα ξεκινήσουμε τη μάχη για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Όλα αυτά προυποθέτουν συνέπεια”.

Στηρίζουμε τον προυπολογισμό σε συντηρητικά σενάρια και έτσι ξέρουμε ότι η χώρα έχει πιθανότητες όχι μόνο να πιάσει τους στόχους της αλλά και να τους ξεπεράσει.

Αναφέρθηκε επισταμένως στο θέμα των υπαλλήλων της βουλής λέγοντας ότι δεν μπορεί μία κατηγρία να πέρνει οκταπλάσιο εφάπαξ από τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους καθώς επίσης ότι όταν γίνονται περικοπές σε όλους δεν μπορούν κάποιοι να εξαιρούνται.

“Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας επανάστασης είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μεγάλες μεταρρυθμιστικές επαναστάσεις ήταν του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή”.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: “Θέλετε τους έλληνες στην Ευρώπη ή εκτός Ευρώπης;” και έκλεισε με μία ρήση του Λένιν: “κάποτε περνούν δεκαετίες χωρίς να γίνεται τίποτε και ξαφνικά σε λίγες μέρες γίνονται τα πάντα. Η επανάσταση ξεκίνησε χωρίς εσάς και προσπαθείτε να την εμποδίσετε. Από αυτή την κρίση ή θα βγούμε ενωμένοι ή δεν θα βγούμε καθόλου. Η ενότητα είναι υπέρτατη αρετή σε ώρες ανάγκης”.

protothema.gr