Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δυσκολευθεί να καλύψει το χρέος των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι της ΕΚΤ, που λήγει την Παρασκευή, παρά την απόφαση έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Επικαλούμενη δύο τραπεζίτες στην Αθήνα, η εφημερίδα εξηγεί ότι οι ελληνικές τράπεζες που αναμένεται να αγοράσουν τα γραμμάτια μπορούν να συγκεντρώσουν μόνο 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις (collateral) που να είναι αποδεκτές από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν έχει δώσει στην Ελλάδα άδεια να διατηρήσει το προσωρινό πλαφόν των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για εκδόσεις εντόκων γραμματίων, το οποίο αυτό το μήνα αναμένεται να μειωθεί στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το όριο σημαίνει ότι η Ελλάδα μένει «χωρίς δίχτυ ασφαλείας» όσο καθυστερεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Οι πηγές της οικονομικής εφημερίδας κάνουν λόγο για «πολύ σφιχτή» κατάσταση, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να εξασφαλίσουν το εναπομείναν ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό άλλη μορφή εγγυήσεων. Εάν δεν μπορέσουν να βρουν αυτά τα χρήματα, τότε η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει στη χρήση κεφαλαίων από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι Financial Times αναφέρονται για ακόμα μία φορά στις διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, κάτι που προκαλεί καθυστερήσεις στις υπόλοιπες αποφάσεις για την Ελλάδα.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook