Τρία φορολογικά νομοσχέδια προωθεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογία εισοδήματος, τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και το νέο ποινολόγιο της Εφορίας με μικρότερα πρόστιμα. Στις διατάξεις των συγκεκριμένων νομοσχεδίων θα ενσωματωθεί και η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία θα αποπληρώνονται σε έως 48 δόσεις.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Η απλοποίηση του συστήματος φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με την καθιέρωση κλίμακας με 3 φορολογικούς συντελεστές από 8 συντελεστές που έχει το ισχύον καθεστώς καθώς και με την μετατροπή του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος σε σύστημα επιστροφής φόρου. Ως αποτέλεσμα των αλλαγών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα είναι η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος περίπου ενός εκατομμυρίου μισθωτών και συνταξιούχων.

Ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων δαπανών που αφορούν μεταξύ άλλων τους τόκους στεγαστικών δανείων, τις δαπάνες για ασφάλεια ζωής, για δίδακτρα φροντιστηρίων κ.α.. Έτσι, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ και δαπάνες 800 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου και 900 ευρώ για δίδακτρα σήμερα οφείλει φόρο: 5.320 για το εισόδημά του από το οποίο αφαιρούνται 80 ευρώ από τη φοροαπαλλαγή για τους τόκους στεγαστικού και 90 ευρώ από τη φοροαπαλλαγή για τα δίδακτρα. Μετά τις φοροαπαλλαγές ο φόρος περιορίζεται σε 5.150 ευρώ. Μετά τις αλλαγές ο ίδιος φορολογούμενος θα οφείλει φόρο 5.750 ευρώ μόνο και μόνο εξαιτίας των αλλαγών στην κλίμακα ενώ χάνει την ωφέλεια από τις φοροαπαλλαγές. Συνολική επιβάρυνση 600 ευρώ.

- Η μετατροπή της φορoαπαλλαγής που προβλέπεται για τα παιδιά, σε επίδομα που καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.

- Η καθιέρωση κλίμακας φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες με δύο συντελεστές: 26% για εισοδήματα κάτω των 50.000 ευρώ και 35% για υψηλότερα. Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται.

- Η θέσπιση συντελεστή 26% για την φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων και 10% για τα μερίσματα έτσι ώστε η φορολογία των διανεμόμενων κερδών να ανέλθει σε 33,4% από 40% σήμερα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του μνημονίου στόχος των αλλαγών στη φορολογία που θα τεθούν σε εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2013 είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ έως και το 2014.

newsbeast.gr