Ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις ασκεί η Τρόικα μέσω της έκθεσης των ελεγκτών. Διαπιστώνει ότι το θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ ως το 2014, έναντι των προβλέψεων του Μαρτίου μετά το PSI, κυρίως επειδή οι αποκρατικοποιήσεις που δρομολογούνταν έμειναν στα χαρτιά.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 6,2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό για την περίοδο έως το 2014, «κυρίως λόγω των χαμηλότερων από το αναμενόμενο εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις». Μαζί με την διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, το κενό χρηματοδότησης ως το 2014 αυξάνεται κατά 8,8 δισεκατομμύρια και φτάνει στα 15 δισ. ενώ και ως το 2016 θα απαιτηθούν και άλλα 17,2 δισ.

To Σχέδιο της Έκθεσης της Τρόικα όμως προβλέπει και αυτόματη επιβολή νέων μέτρων αν χαθεί ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις. Αναφέρεται στην ανάγκη για αυτόματη επιβολή νέων μέτρων περικοπής δαπανών αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος «θα αυξάνεται αυτόματα εάν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης στην πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος, για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

Η Έκθεση αναφέρει πως για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων, η κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε περικοπές δαπανών της γενικής κυβέρνησης (στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δηλαδή) σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από ιδιωτικοποιήσεις, με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό σημαίνει πως αν το 2013, κατά το οποίο προβλέπονται να εισπραχθούν έσοδα 2,6 δισ. ευρώ, εισπραχθούν πχ 1 δισ. λιγότερα, θα απαιτηθούν νέες περικοπές 500 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος θα γίνει στο εξάμηνο και τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται σε διαβούλευση με την τρόικα.

Αντιθέτως, αν υπάρξουν επιπλέον έσοδα από φόρους ή ιδιωτικοποιήσεις, έναντι των στόχων, το 30% θα κατευθύνεται στην πληρωμή του χρέους και το υπόλοιπο 70% θα χρησιμοποιείται την επόμενη χρονιά για μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής «υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων» -δηλαδή αλλιώς θα καταλήγουν πάλι για να καλύψουν την «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων και του χρέους.

Οι ίδιοι οι ελεγκτές πάντως παραδέχονται πως \”σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα είναι πιθανό να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια\” και κατά συνέπεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάγκη κάλυψης του δημοσιονομικού ελλείμματος με άλλους τρόπους.

Προειδοποιούν δε πως αν μεταρρυθμίσεις στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων δεν επιταχυνθούν, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος, η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να μην επιστρέψει το 2014, όπως προβλέπεται.

Μείωση κατανάλωσης λόγω φόρων

Την μεγαλύτερη καθίζηση από τότε που ξέσπασε η αγορά θα υποστεί η αγορά, με βάση τις προβλέψεις της Τρόικα για τη χώρα μας, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο συμβούλιο Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτών (που δεν έχουν πάντως ακόμα οριστικοποιηθεί) η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη θα μειωθεί το 2013 στα 134,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 11,1 δισ. (-0,8%) εν σχέσει με φέτος που εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 145,2 δισ. Η μείωση της ζήτησης θα είναι πρωτόγνωρη, αφού το 2011 είχε μειωθεί 7,5 δισ. και το 2012 κατά 10,4 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα που θα έπεφταν στην αγορά αναμένεται να απορροφήσουν σε μεγάλο βαθμό τα νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 7,9 δισ. το 2013 και συνολικά 13,5 δισ. (7,3% του ΑΕΠ) ως το 2014. Ωστόσο ο λογαριασμός ανεβαίνει επικίνδυνα στα 20 δισ. ευρώ, καθώς για την διετία 2015-2016 προβλέπονται και «απροσδιόριστα μέτρα» (που δεν έχουν δηλαδή ακόμα εξειδικευθεί και συμφωνηθεί) ύψους 6,8 δισ. και όχι 4,8 δισ. που αναφερόταν στο μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Το προσχέδιο του Μνημονίου υπολογίζει επιπλέον έσοδα από φορολογικά μέτρα όπως:

τρεις συντελεστές (με συντελεστές 21%, 35% και 46% πιθανότατα) αντί για οκτώ που ισχύουν σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, κατάργηση αφορολόγητου για τα παιδιά και πλειάδας φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.τλ.
κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για επαγγελματίες και ειδική κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και 35% στα επιπλέον κέρδη.
φορολογικός συντελεστής 26% στα εταιρικά κέρδη και 10% στα μερίσματα.

Υπό τις συνθήκες αυτές προβλέπεται και νέα αύξηση της ανεργίας, ιδίως στις αρχές του 2013. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με 1.186.200 ανέργους, έναντι 1.183.000 φέτος, πριν αρχίσει να μειώνονται –όπως εκτιμάται- το 2014 σε 1.083.000 και το 2015 σε 996.000 άνεργους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook