Απάντηση λάβαμε σήμερα για την δημοσίευση που έγινε σε αυτήν εδώ την ενότητα αναφορικά στο ερώτημα για το κόστος που δαπανάει η Περιφέρεια Κρήτης για τις αναρτήσεις των δράσεων του κ. Στ. Αρναουτάκη στα social media.

Η απάντηση ήρθε μέσα από επιστολή του κ. Μανώλη Τζουβελέκα στελέχους της Περιφέρειας Κρήτης, μπορείτε δείτε αυτούσια την επιστολή εδώ, η οποία ουσιαστικά αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα κόστος για τις συγκεκριμένες αναρτήσεις.

Ωστόσο όμως θα σταθούμε στα εξής:

Μας χαροποιεί η αρνητική απάντηση στο ερώτημα μας αν η Περιφέρεια πληρώνει εξωτερικούς συνεργάτες για υπηρεσίες ανάρτησης στα social media, καθότι οι υπηρεσίες αυτές είναι πολύ διαδεδομένες τελευταία και μάλιστα, σε άλλες περιπτώσεις, πληρώνονται ακριβά από δημόσια πρόσωπα.

Είναι γεγονός όμως ότι υπάρχει μία υπέρμετρη δημοσιότητα στις δράσεις της Περιφέρειας και ειδικά στο πρόσωπο του κ. Αρναουτάκη, όπου το έργο και την αποτελεσματικότητα τους την κρίνουν οι πολίτες και μόνο.

Απόδειξη τούτου είναι και η επίσκεψη του Περιφερειάρχη στην Έκθεση WTM, όπου από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του εκεί στις 05/11/12 δημοσιευτήκαν φωτογραφίες στα social media, χωρίς να παρουσιάζεται κάποια πληροφορία για τις επαφές, τα αποτελέσματα των συναντήσεων, την ουσία δηλαδή της επίσκεψης του. Τα αποτελέσματα των επαφών του ήρθαν με Δ.Τ. 24 ώρες μετά, όπου και δημοσιέυτηκαν.

Ουσιαστικά ο σκοπός δημοσίευσης των φωτογραφιών ήταν να προβληθεί ο Περιφερειάρχης με σημαίνοντα πρόσωπα, χωρίς καμία άλλη ουσία.

Επίσης είναι σοβαρή η παραδοχή του κ. Τζουβελέκα το ότι υπάρχουν υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα στην Περιφέρεια Κρήτης οι οποίοι δεν είχαν αξιοποιηθεί. Σαφώς όμως δεν ενοχλεί κανέναν το γεγονός ότι υπάρχουν Δημόσιοι Λειτουργοί που προσφέρουν παραπάνω υπηρεσίες από ότι ορίζει ο νόμος, βέβαια δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και πάλι που ακριβώς προβάλλεται το έργο της Περιφέρειας με το να δημοσιευτούν απλά και χωρίς άλλη πληροφορία 5-6 φωτογραφίες σε μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα επιπλέον δεδομένο όμως είναι και το εξής: Μπορεί η Περιφέρεια Κρήτης να μην επιβαρύνεται με κάποιο κόστος από εξωτερικό συνεργάτη για την παρακολούθηση των social media, αλλά κόστος υπάρχει και είναι το κόστος της αμοιβής του κ. Τζουβελέκα, όπου σαν δημόσιος υπάλληλος πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η δημοσίευση των φωτογραφιών εξυπηρέτησε το σκοπό του ταξιδιού στο Λονδίνο, που επίσης πλήρωσε ο Ελληνας φορολογούμενος.

Ωστόσο η δημοσίευση μας είχε την μορφή ερώτησης, η οποία και απάντηθηκε και όχι την μορφή ρεπορτάζ με στοιχεία. Η Ενότητα «Οι Συντάκτες Σχολιάζουν» είναι μία ενότητα σχολιασμού.

Το ρεπορτάζ γίνεται στις ενότητες των Ειδήσεων του Flashnews.gr και μάλιστα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του και μέσα από τα άρθρα του έχει προβληθεί στο μέγιστο η δράση της Περιφέρειας Κρήτης.

Σε άλλες περιπτώσεις έχει ασκηθεί και ανάλογη κριτική, πάντα όμως τεκμηριωμένα και με στοιχεία.

Τα δύο παραπάνω δεδομένα αποδεικνύουν το γεγονός ότι όταν πρόκειται να γραφτεί ένα θέμα στις σελίδες του Flashnews.gr γίνεται τεκμηρίωση και υπάρχουν πάντα τα απαραίτητα στοιχεία διαθέσιμα στον οποιονδήποτε. Στον αντίποδα όταν πρόκειται για θέμα σχολιασμού που δεν κρίνεται απαραίτητη η αναζήτηση στοιχείων, τότε τίθενται δημόσια ερωτήματα και μόνο.

Μία άλλη διαπίστωση είναι ότι ακόμα και ένα απλό σχόλιο με ερώτημα και όχι τοποθέτηση, προκάλεσε απάντηση από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, κάτι που δείχνει ότι η κριτική ακόμα και στο επίπεδο του σχολιασμού ενοχλεί.

Στον αντίποδα και με αφορμή την δημοσίευση της απάντησης της Περιφέρειας, να αναφέρουμε ότι σε δημοσιογραφικά θέματα, που έχουν ζητηθεί στοιχεία παραπάνω από μία εβδομάδα προς την Περιφέρεια Κρήτης και προφορικά και εγγράφως (πιο πρόσφατο) από εμάς, δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση. Προέτρεξε η Περιφέρεια να απαντήσει σε ένα σχόλιο, αλλά στα σημαντικά θέματα ακόμα περιμένουμε την απάντηση της.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook