Επί ποδός βρίσκεται η  Ευρώπη ενόψει των κινητοποιήσεων της Τετάρτης κατά της λιτότητας, με επίκεντρο τις γενικές απεργίες που έχουν προκηρυχθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς και πολλά συλλαλητήρια σε άλλες χώρες.

Στην Ισπανία σήμερα Τρίτη όλοι ετοιμάζονται για την δεύτερη γενική απεργία στη χώρα αυτή τη χρονιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της αυριανής ημέρας πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων, και η οποία θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση ογκωδών διαδηλώσεων κατά της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι.

«Μας στερούν το μέλλον μας», «υπάρχουν ένοχοι, υπάρχουν λύσεις», είναι ορισμένα από τα συνθήματα κάτω από τα οποία συντάσσονται οι δύο μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας, η UGT και CCOO, οι οποίες προκήρυξαν την απεργία, συσπειρώνοντας γύρω τους και τα υπόλοιπα συνδικάτα και εκατοντάδες κοινωνικές οργανώσεις.

Δεκάδες διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί σε πολλές πόλεις της χώρας, με κυρίαρχα το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, που θα ξεκινήσει στις 19:30, ώρα Ελλάδας, και την κινητοποίηση στη Βαρκελώνη στις 19:00, ώρα Ελλάδας.

Παράλληλα, υπάρχει και το κάλεσμα, που διαδόθηκε μέσα από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και κοινωνικά κινήματα που προέκυψαν από τους «Αγανακτισμένους», για συγκέντρωση στις 20:30, ελληνική ώρα, έξω από το Κοινοβούλιο, έξω από το οποίο δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν έως αύριο, την ημέρα που θα διεξαχθεί η ολομέλειά του.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ δήλωσε σήμερα ενώπιον των μέσων ενημέρωσης πως η αστυνομία θα εξασφαλίσει πως οι βουλευτές «δεν πρόκειται να παρεμποδιστούν στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Πρόκειται για τη δεύτερη γενική απεργία μέσα στο 2012, μετά την μαζική κινητοποίηση της 29ης Μαρτίου. Τότε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου είχαν διαδηλώσει απ\’ άκρου σ\’ άκρο της χώρας για να καταγγείλουν τα μέτρα λιτότητας, τα οποία πλήττουν τους πιο αναξιοπαθούντες, σε μία χώρα όπου ο ένας στους τέσσερις επαγγελματικά ενεργούς πολίτες είναι άνεργος.

Πορτογαλία

Παράλληλα, στην Πορτογαλία τα συνδικάτα ελπίζουν πως η χώρα θα παραλύσει εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν προγραμματίσει για αύριο κατά της πολιτικής λιτότητας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπό την πίεση του ελέγχου των διεθνών δανειστών της και έχει αυξήσει κατακόρυφα τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Είναι μία ευκαιρία για όλους τους εργαζομένους να διατρανώσουν την δυσαρέσκειά τους», δήλωσε ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου, που έχει προκηρύξει τη γενική απεργία.

«Πολυάριθμα συνδικάτα, που δεν πρόσκεινται στη CGTP, προσχωρούν στο κίνημα», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «αναμένουμε μία πολύ μεγάλη απεργία».

Μολονότι το δεύτερο μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο, η UGT, δεν έχει υποστηρίξει την απεργία, περίπου οι μισές από τις σχεδόν πενήντα εργατικές ενώσεις που πρόσκεινται σε αυτό έχουν καλέσει τα μέλη τους να απόσχουν από την εργασία τους, ενώ το ίδιο έχουν πράξει και πολλά ανεξάρτητα συνδικάτα.

Όπως είχε δείξει η προηγούμενη γενική απεργία, οι τομείς που αναμένεται να δοκιμαστούν περισσότερο είναι αυτοί των μεταφορών και των δημοσίων υπηρεσιών. Η διαχειρίστρια εταιρεία των πορτογαλικών αεροδρομίων ΑΝΑ προειδοποίησε πως ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα σε αρκετές πτήσεις από σήμερα το βράδυ.

Κατά την αυριανή ημέρα, η CGTP έχει διοργανώσει διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε περίπου 40 πόλεις της χώρας, που θα κορυφωθούν με τα μεγάλα συλλαλητήρια στη Λισαβόνα και το Πόρτο. Στην κινητοποίηση της Λισαβόνας θα συμμετάσχουν οι νεαροί του κινήματος των «Αγανακτισμένων» και οι λιμενεργάτες, που βρίσκονται εδώ και μήνες σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες.

«Στόχος μας είναι να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, προκειμένου η Πορτογαλία να μπορέσει να αναπτυχθεί οικονομικά», πρόσθεσε ο Κάρλους.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πως η οικονομία της χώρας πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 1,6% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, οι οποίες είναι πιο δυσοίωνες από εκείνες της κυβέρνησης και της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σχετικά με τον υφεσιακό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα λιτότητας που προωθούνται.

«Κατά το 2012 και 2013 αναμένεται να παρατηρήσουμε μία πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 3% και 1,6% αντίστοιχα», δήλωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς η κυβέρνηση και η τρόικα προβλέπουν ύφεση 3% για φέτος και 1% για του χρόνου.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook