Μη ικανοποιητική βρίσκει την απόδοση των Επιτρόπων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα δύο χρόνια της θητείας της, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων σε έρευνα της Burson-Marsteller και της EurActiv.

Σε κλίμακα από το 1 ως το 10 – με το 1 να είναι «άσχημα» και το 10 «καλά» – 53.6% των ερωτηθέντων έδωσαν στην Κομισιόν «3». Επιπλέον, το 23.1% την αξιολόγησε με βαθμό «1», μόλις στα μισά της δεύτερης θητείας της.

Λιγότερο από 1% των ερωτηθέντων βαθμολόγησε την Κομισιόν με άριστα «10».

Καμία απάντηση για την επίδοση της Κομισιόν σε κάθε τομέα πολιτικής, δεν ήταν υψηλότερη από «4».

«Το μήνυμα για την Επιτροπή ως σύνολο – και για τους μεμονωμένους επιτρόπους επίσης- είναι ότι πρέπει να τα πάνε καλύτερα», είπε ο David Earnshaw, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Burson-Marsteller.

Η επίδοση των υπηρεσιών θεωρείται επίσης μειωμένη, με περίπου τους μισούς (49.4%) των ερωτηθέντων να λένε πως χειροτέρεψε από το τελευταίο έτος. Από αυτούς, το 22.3% λέει ότι χειροτέρεψε πολύ.

Το 1/3 των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Επιτροπή είχε κακή επίδοση ως προς την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κρίσεων, ενώ το ίδιο ποσοστό τοποθετεί την ανάπτυξη, την εργασία και την κοινωνική πολιτική στις δύο κορυφαίες προτεραιότητές του.

Οι Επίτροποι

Ο Πρόεδρος José Manuel Barroso και η Αντιπρόεδρος -Ύπατη Εκπρόσωπος για τις Διεθνείς Υποθέσεις Catherine Ashton, έλαβαν τους χειρότερους βαθμούς μέχρι στιγμής – 2,5 και 2 αντίστοιχα, αλλά και τις περισσότερες ατομικές βαθμολογήσεις.

Οι Joaquín Almunia (Ανταγωνισμός), Olli Rehn (Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις) και Janusz Lewandowski (Προϋπολογισμός) καθένας τους βαθμολογήθηκε με 3.5 στην κλίμακα των 10 βαθμών.

Η Neelie Kroes (Ψηφιακή Ατζέντα) έλαβε το καλύτερο σκορ συνολικά «6» και κρίθηκε επίσης ως η πιο βελτιωμένη επίτροπος καθώς και η καλύτερη στην επικοινωνία. Η Kristalina Georgieva (διεθνής συνεργασία, ανθρωπιστική βοήθεια) βαθμολογήθηκε με 5.5.

Τι έπεται

Ανυπομονώντας για την επόμενη Επιτροπή του 2014, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την επιθυμία για τον νέο Πρόεδρο να είναι «πολύ δυναμικός». Η Angela Merkel έχει ξεχωριστεί ως «προτιμώμενη» υποψήφιος μεταξύ των ερωτηθέντων αν και οι περισσότεροι λένε ότι ο Barroso θα είναι ο «πιθανότερος» κεντροδεξιός υποψήφιος για το 2014.

Ο Βέλγος Φιλελεύθερος Ευρωβουλευτής Guy Verhofstadt κρίθηκε πως θα είναι ο πιο πιθανός πρόεδρος και δεύτερος μετά τη Merkel ως προτιμώμενη επιλογή.

Απροσδόκητα, το 16.3% είπε πως θέλει τον Tony Blair να αναλάβει το ρόλο για τους Σοσιαλιστές. Οι δημοσκοπήσεις έκριναν τον βρετανό πρώην πρωθυπουργό ως τον δεύτερο πιο πιθανό πρόεδρο, πίσω από τον Verhofstadt.

«Πολύ ανησυχητική» αλλά «πολύ υγιής» δημόσια συζήτηση

Ο Karel Lannoo, γενικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, είπε ότι τα νούμερα είναι «αρκετά ανησυχητικά». Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση εμπιστοσύνης, «διαχεόμενη από την οικονομική στην πολιτική σφαίρα», είπε στην EurActiv.

Ο Lannoo είπε ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι εν μέρει υπεύθυνα για την κακή αντίληψη για τους θεσμούς, εξαιτίας για παράδειγμα της ευρωσκεπτικιστικής τάσης που υιοθετήθηκε από πολλές μεγάλες εφημερίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και της αυξανόμενης αρνητικής απεικόνισης της ΕΕ στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου τα μέτρα λιτότητας είχαν δυσμενείς συνέπειες για την απασχόληση.

Όμως είπε πως το αυξανόμενο επίπεδο συζήτησης στην Ευρώπη και ο ρόλος των θεσμών θα αποδεχτούν τελικά «πολύ υγιή».

Για τον Lannoo, η κοινή γνώμη θα πρέπει να γίνει πιο αισιόδοξη εξαιτίας μέτρων όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο. «Τα πράγματα είναι πολύ πιο θετικά τώρα… οι αγορές έχουν ηρεμήσει… η κοινή γνώμη είναι πίσω από τις αγορές».

Ωστόσο παραδέχτηκε πως οι θεσμοί της ΕΕ αντιμετώπισαν πρόβλημα στο να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό.

«Δεν καταφέρνουμε να επικοινωνούμε την Ευρώπη», είπε προσθέτοντας ότι υπήρξε μια «κακοφωνία απόψεων, ακόμα και στις ανώτερες θέσεις». Συνέχισε ότι μια τέτοια «μπερδεμένη εικόνα» ευθύνεται σημαντικά για την αναστάτωση στο χρηματιστήριο.

«Ο Barroso δεν μπορεί να πει ο,τι θέλει. Δουλεύουν [οι επίτροποι] πάνω σε μια πολύ δύσκολη βάση και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό». Για τον Lannoo, η αρνητική αντίληψη για τους επιτρόπους είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης.

«Κοιτάξτε γύρω στην Ευρώπη, ποιος τα πηγαίνει καλύτερα [από τον Barroso]; Η μόνη που ξεχωρίζει είναι η Merkel. Και τέτοιοι οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τον Barroso».

Αμφισβήτησε επίσης εάν η γερμανίδα Καγκελάριος θα μπορούσε να ανταπεξέλθει το ίδιο καλά αν ήταν επικεφαλής της Κομισιόν.

«Έχει μεγάλη επιτυχία στη χώρα της. Στις Βρυξέλλες όμως θα ένιωθε ανίκανη», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να κατηγορηθούν τα κράτη μέλη για την έλλειψη χορήγησης επαρκούς ισχύος στους επιτρόπους, που ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Ashton είχε πρόβλημα στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

«Μπορεί να κατηγορηθεί μόνο σε ένα περιορισμένο βαθμό», είπε. «Το πρόβλημα είναι ότι τα κράτη μέλη δεν θέλουν [την Υπηρεσία] και αυτή κατηγορείται για αυτό».

Συνολικά ο Lannoo είπε: «Δε θα βαθμολογούσα ποτέ τόσο άσχημα την Επιτροπή… είναι εξαιρετικά ικανοί άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους καλά», είπε.

«Θα τους έβαζα ένα 7 αντί για 4».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook