Η διαμάχη ΔΝΤ και Ευρωζώνης, που εκφράζεται πλέον ανοικτά, για την επίτευξη του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ρίχνει την σκιά της στην εκταμίευση των κεφαλαίων προς την Ελλάδα και είναι το βασικό ζήτημα που πρέπει να έχει επιλυθεί πριν το Eurogroup της Τρίτης. «Μάλλον απαραίτητη η επιπρόσθετη υποστήριξη ή ελάφρυνση του χρέους από τον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα» λέει ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα του ΔΝΤ ενώ ο Γερμανός βουλευτής επικεφαλής για τα δημοσιονομικά θεωρεί «θέμα χρόνου» την αποχώρηση του Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα ενώπιον της διαμάχης.

Μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων δέκα χωρών στο ΔΝΤ Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα εκτίμησε ότι «μια κάποια μορφή επιπρόσθετης υποστήριξης ή ελάφρυνσης [του χρέους] προερχόμενη από τον δημόσιο τομέα της Ευρωζώνης θα είναι μάλλον απαραίτητη» αν επιμηκυνθεί το ελληνικό πρόγραμμα -διευκρινίζοντας ότι δεν εκφράζεται εξ ονόματος του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «κουρέψουν» το ελληνικό χρέος που διακρατεί ο ευρωπαϊκός επίσημος τομέας (κράτη και ΕΚΤ), επιλογή που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες απορρίπτουν λόγω, κυρίως, του πολιτικού της κόστους.

Ο Μπατίστα απέκλεισε επίσης κατηγορηματικά ότι θα στήριζε οποιαδήποτε νέα συμβολή του ΔΝΤ: «Το ΔΝΤ έχει ήδη δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά στην Ελλάδα (…) και δεν θα υποστήριζα κανένα αίτημα αύξησης της υποστήριξης του ΔΝΤ στην Ελλάδα».

«Αυτό που δεν είναι σαφές είναι ο τρόπος με τον οποίο η παράταση αυτή θα επηρεάσει την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό το σημείο είναι που φαίνεται να προκαλεί διαφωνίες ανάμεσα στις διάφορες πλευρές» πρόσθεσε.

«Ακόμη κι αν η μορφή της δεν έχει ακόμη καθοριστεί, η ανάγκη μιας νέας υποστήριξης διακρίνεται σαφώς μολονότι δεν υπάρχουν πιθανότητες μιας νέας συμβολής των ιδιωτών πιστωτών» κατέληξε.

Παράλληλα, ενδεικτική του κλίματος είναι η αναφορά του Κλάους-Πέτερ Βιλς, βουλευτή των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ που είναι επικεφαλής για τα δημοσιονομικά: Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα «είναι θέμα χρόνου», υποστήριξε στην Handelsblatt.

«Εδώ και καιρό προετοιμάζει το ΔΝΤ την έξοδό του» υποστήριξε στην εφημερίδα ο Βιλς. Ο Βιλς υπενθύμισε επίσης ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα προγράμματα στήριξης του EFSF αναφέρεται ως «επιδίωξη» στα όσα διέπουν τη λειτουργία του μηχανισμού.

Ο Σόιμπλε είχε ταχθεί στο πλευρό του Γιούνκερ όταν ανέφερε το 2022, και όχι το 2020 -στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ- ως ορίζοντα για την επίτευξη της βιωσιμότητας.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το Spiegel ανέφερε ότι δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους στα ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας θα κόστιζε στη Γερμανία μέχρι και 17,5 δισ. ευρώ. Εξαιτίας των επίσης υψηλών ζημιών που θα υπήρχαν και για τη Γαλλία, υποστηρίζει το περιοδικό, «συμπλέουν Παρίσι και Βερολίνο εναντίον του ΔΝΤ».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook