Επιστολή απηύθυνε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από τους οποίους ζητάει την άμεση μεσολάβησή τους σχετικά με το αίτημα της Π.Υ. Κισσάμου, της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Χανίων, του Δήμου Γαύδου, του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας, για την διατήρηση λειτουργίας του Πυροσβεστικού κλιμακίου Καντάνου.

Στην επιστολή του ο κ. Βουλγαράκης υπογραμμίζει ότι η διατήρηση λειτουργίας του Πυροσβεστικού κλιμακίου Καντάνου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για λόγους οικολογικούς–περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, στηριζόμενος στα εξής επιχειρήματα:

– Η μεγάλη απόσταση (21 χμ) του εν λόγω Π.Κ. από το κοντινότερο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καμπανού και η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου που τα συνδέει έχουν ως αποτέλεσμα την χρονοβόρα πρόσβαση, η οποία χειροτερεύει το χειμώνα λόγω των χιονοπτώσεων.

– Κατά την πενταετία 2006-2010, ο μέσος όρος συμβάντων ήταν 53 συμβάντα ανά έτος.

– Το Π.Κ. Καντάνου καλύπτει πληθυσμιακά πάνω από τα 2/3 του Δήμου Καντάνου –Σελίνου, επεμβαίνοντας ταχέως στις γύρω περιοχές, αλλά και στην περιοχή της Παλαιόχωρας, βασικός τουριστικός πυρήνας του Νομού το καλοκαίρι, όπως και στο ακριτικό νησί της Γαύδου.

– Το Π.Κ Καντάνου έχει επίσης την ευθύνη αρκετών περιοχών Natura, μεταξύ των οποίων τα ακριτικά νησιά Γαύδος και Γαυδοπούλα, Ανύδροι, αλλά και περιοχές και φαράγγια ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

– Το Π.Κ. Καντάνου δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό με δαπάνες ενοικίου αφού ο Δήμος Κανδάνου-Σελίνου έχει παραχωρήσει δωρεάν κτίριο και έχει αναλάβει τα λειτουργικά του έξοδα.

– Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται το καλοκαίρι και των συχνών ισχυρών ανέμων στην περιοχή είναι αυξημένος ο βαθμός επικινδυνότητας πυρκαγιάς στην περιοχή ευθύνης του Π.Κ. Καντάνου.

– Το Π.Κ. Καντάνου έχει επίσης άμεσα επέμβει αμέτρητες φορές για κατάσβεση πυρκαγιών σε πλοία ή για άντληση υδάτων από βυθιζόμενα σκάφη στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

– Εκτός από την κατάσβεση πυρκαγιών, σημαντικό είναι και το έργο του Π.Κ. Καντάνου σε περιπτώσεις απεγκλωβισμού-διάσωσης ατόμων στο μονοπάτι Ε4 από το Ελαφονήσι έως και τη Σούγια, η επισκεψιμότητα των οποίων είναι ιδιαίτερα αυξημένη από τουρίστες ορειβάτες και πεζοπόρους το καλοκαίρι.

Τελειώνοντας, ο κ. Βουλγαράκης υπογραμμίζει ότι το κλείσιμο του Π.Κ. Καντάνου θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της πυρασφάλειας, αλλά και των άλλων παροχών από την εν λόγω υπηρεσία στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στους οικολογικούς–περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και τουριστικούς-οικονομικούς τομείς του Νομού μας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook