Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

«Πόσα κύματα έπιασες;» ρώτησε ο Αλέξης έναν εκπαιδευόμενο και εκείνος του απάντησε «15». Όταν ρώτησα πώς προκύπτει η έκφραση αυτή, ο Αλέξης μου εξήγησε ότι ένας σέρφερ θυμάται όλα τα “κύματα που πιάνει”: «Δεν ξέρω πώς να στο εξηγήσω. Δεν έχεις το κύμα ανά πάσα στιγμή, το ψάχνεις, προσπαθείς να το “πιάσεις”. Έτσι,  όταν έρχεται η στιγμή, αυτά τα δευτερόλεπτα που είσαι πάνω στο κύμα, η αδρεναλίνη είναι τόσο μεγάλη που ο χρόνος μοιάζει να διαστέλλεται, να “παγώνει” με αποτέλεσμα να θυμάσαι τα πάντα, κάθε κύμα!».

Με κάποιο τρόπο, αυτή τη ζωντάνια και την έξαψη του surfing, που προσπάθησε να μου περιγράψει ο εκπαιδευτής του surf και μέλος του Αθλητικού Συλλόγου «Surfing Crete», Αλέξης Φατσέας, την είχα διακρίνει λίγο πριν αρχίσει η συνέντευξη μαζί του, στο βλέμμα όσων εκπαιδευόμενων είχαν ολοκληρώσει το surfing τους και είχαν περάσει να παραδώσουν τον εξοπλισμό τους. 

Και να λοιπόν, που αυτό που είχαμε ταυτίσει περισσότερο με αμερικανικές ταινίες και εντυπωσιακά πλάνα με επιδέξιους surfer να «ιππεύουν τα κύματα», έχει καταλήξει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί τη νέα αθλητική τάση στα Χανιά, στην εναλλακτική για τα ελληνικά δεδομένα άθληση. Ειδικά μετά την ένταξή του στα ολυμπιακά αθλήματα η δημοτικότητά του surf αυξήθηκε κατακόρυφα.

Τα Χανιά ιδανικός προορισμός για surf στη Μεσόγειο!

Οι συνθήκες στα Χανιά όχι μόνο προσφέρονται για surf αλλά τα καθιστούν και ιδανικό προορισμό για το άθλημα σε επίπεδο Μεσογείου.

 «Από τις ταινίες και τις εικόνες του εξωτερικού έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι για να κάνει κάποιος surf χρειάζεται πολύ μεγάλα κύματα. Αυτό δεν ισχύει. Μπορούμε να κάνουμε surf με κύμα 40-50 πόντων, εξαρτάται μέχρι πού φτάνει το επίπεδο του καθενός. Ειδικά στην Ελλάδα που το καλοκαίρι έχουμε μελτέμια και συνέχεια μικρό κύμα, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει και να κάνει σχεδόν κάθε μέρα!» λέει ο Αλέξης.

Όπως εξηγεί οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ευνοϊκές τόσο για κάποιον που θέλει να αρχίσει να μαθαίνει surf σε μικρό κυματισμό, όσο και για πιο έμπειρους αθλητές που αναζητούν να δοκιμαστούν σε μεγαλύτερα κύματα:  «Ειδικά τα Χανιά, επειδή βρέχονται από θάλασσα σε τρεις μεριές, έχουν πάρα πολύ συχνά συνθήκες για όλα τα επίπεδα surfer, είτε αρχάριων είτε έμπειρων. Οπότε θεωρούνται από τους πάρα πολύ καλούς προορισμούς συνολικά στη Μεσόγειο για να κάνει κάποιος surf.»

Σερφ με μικρό κυματισμό

Σερφ για πιο έμπειρους

Το surf δεν κάνει… ηλικιακές διακρίσεις

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή του surf, «ιδανική ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά, είναι τα 8-10 έτη». Όπως λέει είναι σημαντικό να ξέρει το παιδί κολύμπι, κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί προϋπόθεση όταν ασχολούμαστε με οποιοδήποτε άθλημα έχει να κάνει με θάλασσα. «Από εκεί και πέρα το ηλικιακό εύρος είναι τεράστιο. Επειδή δεν υπάρχουν καταπονήσεις στο σώμα και επειδή μπορεί να διαλέξει κάποιος πόσο θα πιεστεί μέσα στο νερό, μπορεί να κάνει surf μέχρι όποια ηλικία θέλει. Υπάρχουν surfers ακόμα και 75 ετών

Βίντεο και φωτο από τα παιδικά τμήματα

Πόσο επικίνδυνο είναι;

Επειδή, όπως αναφέρθηκε υπάρχει η στρεβλή εντύπωση ότι το surf απαιτεί θηριώδη κύματα, δημιουργείται η αίσθηση ότι πρόκειται για επικίνδυνο σπορ. Αυτό απέχει αρκετά από την αλήθεια και ο Αλέξης εξηγεί τους λόγους:

«Για τα παιδιά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί από χτυπήματα ενώ και οι μυικοί τραυματισμοί είναι πάρα πολλοί σπάνιοι. Όταν ένας σέρφερ ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας δεν έχει σχεδόν ποτέ κανέναν κίνδυνο.

Ακόμα και αυτό που μπορεί να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους ότι θα παρασυρθούν από το ρεύμα ή από το κύμα, δε συμβαίνει. Είσαι σε μια σανίδα που επιπλέει! Στην χειρότερη των  περιπτώσεων ο αφρός θα σε βγάλει στην παραλία! Ειδικά ως προς τα τμήματα που κάνουμε για παιδιά, επιλέγουμε να γίνονται τα μαθήματα σε συγκεκριμένες συνθήκες, ειδικές για το επίπεδο των παιδιών και των ηλικιών τους. Τα μαθήματα δηλαδή προσαρμόζονται και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Αν κρίνουμε ότι οι συνθήκες δεν είναι του επιπέδου των παιδιών, παραμένουμε στην παραλία με ασκήσεις γύρω από το surf, είτε ισορροπίας, είτε ενδυνάμωσης, είτε αντοχής. Οπότε απασχολούμε παιδιά με ασκήσεις που έχουν να κάνουν με το surf».

Στον Αθλητικό Σύλλογο «Surfing Crete» πέρα από τμήματα surf υπάρχουν και τμήματα για sup, που έχει πολύ μικρότερο βαθμό δυσκολίας καθώς τις περισσότερες μέρες γίνεται χωρίς κύμα. Τώρα μάλιστα, αρχίζουν και αθλητικά τμήματα, ώστε αθλητές να μπορούν να συμμετάσχουν σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Μάλιστα, από τη στιγμή που τα δυο αθλήματα εντάχθηκαν στην Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε Καγιάκ η οποία διοργανώνει ανάλογα πρωταθλήματα και αγώνες, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί στις νεαρές ηλικίες καθώς όσοι διακρίνονται στις 3 πρώτες θέσεις λαμβάνουν μόρια για σχολές και ό,τι άλλο προβλέπεται για νικητές πανελληνίων πρωταθλημάτων από τη Γ.Γ. Αθλητισμού.

Εγγραφές

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μέχρι 10 Ιουνίου. Τα τμήματα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ηλικίες και το επίπεδο. Τα μαθήματα αρχίζουν αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων και γίνονται Δευτέρα και Τετάρτη από τις 17.00 μέχρι τις 18.00 και από τις 18.30 μέχρι τις 19.30 για όλο το καλοκαίρι, στην περιοχή του Σταλού στα Χανιά όπου βρίσκεται ο Αθλητικός Σύλλογος.

Παράλληλα, θα λειτουργήσουν δύο ολοήμερα προγράμματα. Το ένα θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι 28 Ιουνίου και το δεύτερο στα τέλη Αυγούστου. Στα προγράμματα αυτά, τα παιδιά θα μπορούν να απασχολούνται από τις 8.00 – 15.00 με δραστηριότητες γύρω από το surf, το sup και το ζίου ζίτσου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook