Τα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκαν σήμερα Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 11 και 12 το πρωί, μαθητές γυμνασίου και λυκείου της πόλης του Ηρακλείου προκειμένου να ενημερωθούν για τις μεθόδους αντισύλληψης και για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Τους μαθητές, οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες θέτοντας και σχετικά ερωτήματα στους γιατρούς, καλωσόρισαν οι Υποδιοικητές της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης κα Άννα Τριχοπούλου και κ. Γιώργος Νεοφώτιστος.

Η ως άνω ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού που αναπτύσσει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία της Δ/νσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης με την επιστημονική επιμέλεια των γιατρών κ. Γιάννη Ματαλλιωτάκη, Αναπλ. Καθηγητή Μαιευτικής -Γυναικολογίας ΠΑΓΝΗ, κ. Νικόλαου Μαρίνου ΕΒ΄ Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Γ.Ν. Αγ. Νικολάου και του κ. Δημήτρη Κουτρουλάκη ΕΒ΄ Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΠΑΓΝΗ.

Η ενημέρωση των μαθητών αφορούσε τρεις θεματικές ενότητες που αναλύθηκαν ως ακολούθως:

• Σεξουαλική Ζωή- Αναπαραγωγή- Μητρότητα, από τον κ. Γιάννη Ματαλλιωτάκη
• Ιός HPV και Τεστ ΠΑΠ, από τον κ. Νικολάου Μαρίνο
• Αντισύλληψη στην Εφηβεία από τον κ. Δημήτρη Κουτρουλάκη.

Συμπερασματικά από την πρώτη αυτή ενημέρωση προκύπτει πως η πλειονότητα των μαθητριών που παρακολούθησαν, είχαν εμβολιασθεί κατά του HPV, ενώ είχαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προστασία τους τόσο από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και τα στελέχη του, όσο και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Στη χώρα μας ο αριθμός των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο παραμένει υψηλός. Εκτιμάται σύμφωνα με τις έρευνες στις 150.000 περίπου, ως συνέπεια της έλλειψης συστηματικής διαπαιδαγώγησης κατά την αναπαραγωγική ηλικία, ενώ πως είναι γνωστό στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων οφείλεται και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, τρίτος συχνότερος καρκίνος για τον γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως.

Στόχος της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι η ανάπτυξη του πιλοτικού αυτού προγράμματος, που σήμερα ξεκίνησε απ τα γραφεία της, σε όλα τα σχολεία της Κρήτης σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την επιστημονική υποστήριξη των γιατρών των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας αρμοδιότητας της, οι οποίοι θα επισκέπτονται με τακτικό πρόγραμμα τα σχολεία.
Η ενημέρωση των μαθητών γυμνασίων και λυκείων, σύμφωνα με το σχεδιασμό του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί βάση εκπαιδευτικού ενημερωτικού υλικού που θα συλλέξει, συντάξει και θα εκδώσει η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης άμεσα με την επιστημονική επιμέλεια των εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας ιατρών που σήμερα ξεκίνησαν πιλοτικά το πρόγραμμα, σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό της υπηρεσίας.