Μετά την απόφαση του υπουργείου να μη δώσει παράταση για την ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδιασμών μετά την εκπνοή της προθεσμίας στις 31 Μαρτίου, το ΓΠΣ των Χανίων ως γνωστόν, έμεινε ανολοκλήρωτο, στο παρά πέντε!

Αυτό είχε σαν συνέπεια τις προηγούμενες ημέρες να προκληθεί έντονος προβληματισμός αφενός γιατί οι προσπάθειες 13 χρόνων (τόσο έχει διαρκέσει η διαδικασία σχεδιασμού και σύνταξής του στα Χανιά) αλλά και τα υψηλά ποσά που έχουν δαπανηθεί, μοιάζουν να πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων, αφετέρου γιατί εγείρονται ζητήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις χρήσεις εμβληματικών περιοχών και κτιρίων όπως ο λόφος Καστέλι και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Σαν ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Χανίων σύσκεψη στην οποία μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι 3 βουλευτές Χανίων της ΝΔ, ο δήμαρχος Χανίων και ο δήμαρχος Κισσάμου (ο οποίος αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με το δικό του ΓΠΣ),

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση τη Δευτέρα το πρωί στην Αθήνα, μεταξύ των φορέων των Χανίων και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη για να συζητηθεί το θέμα.

Οι φορείς θα ζητήσουν να δοθεί παράταση, κάτι όμως που, όπως φάνηκε και στη σημερινή συνάντηση, είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτό σαν αίτημα από το υπουργείο (εξάλλου δεν αφορά η υπόθεση αυτή μόνο τα Χανιά). Στην περίπτωση που ο κ. Σκυλακάκης φανεί αμετακίνητος στην απόφασή του να μη δοθεί παράταση, θα ζητηθεί από τους φορείς να ληφθούν τουλάχιστον υπ’ όψιν από το υπουργείο, οι κατευθύνσεις που έχει δώσει το ΓΠΣ Χανίων, ώστε να μην πάει χαμένη η διαβούλευση και οι προσπάθειες ετών, ειδικά όσον αφορά περιοχές όπως ο λόφος Καστέλι και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Να επαναλάβουμε ότι αν εμμείνει το υπουργείο στην απόφασή του, δηλαδή δε δοθεί παράταση με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το ΓΠΣ Χανίων, θα ισχύουν οι χρήσεις που προβλέπονται στο ΓΠΣ του 1983. Στην περίπτωση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, η χρήση επανέρχεται στο προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας ως στρατιωτικής εγκατάστασης. Στην περίπτωση του λόφου Καστέλι η χρήση ορίζεται ως εκπαιδευτική ή στρατιωτικής διοίκησης, με τον δήμαρχο Χανίων να επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για δεσμευτική ισχύ των προτέρων χρήσεων (ως απάντηση για μια ακόμα φορά απέναντι στις δηλώσεις Μενδώνη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook