Με σημαία την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις, που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα και με αιχμή τη συζήτηση που θα γίνει στο τέλος του μήνα στη βουλή επί της πρότασής του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει το πώς και το γιατί φτάσαμε στα μνημόνια, ξεδιπλώνει την πολιτική του αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έγκριση των νέων μέτρων και του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο.

Στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αξιοποιήσει κατ’ αρχήν τις εσωτερικές αντιθέσεις στην κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα δύο θέματα, αλλά και να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, προς τον οποίο αρχίζει να επικεντρώνει πλέον τα βέλη του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι αντιδράσεις, που καταγράφηκαν από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και εκφράστηκαν στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή – όπου το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόλις με 148 ψήφους – θα ενισχύσει τη γραμμή άμυνας στο «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» και θα δυσχεράνει τη θέση και του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, αλλά πρωτίστως θα βαθύνει τα ρήγματα στο κυβερνητικό σχήμα.

Επίσης η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες εκείνων, που οδήγησαν το 2010 τη χώρα στο μνημόνιο θα φέρει τον κ. Σαμαρά προ των ευθυνών του, καθώς ο πρωθυπουργός είχε διατυπώσει και ο ίδιος προ πολλού καιρού σχετική πρόταση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αυταπάτες ότι η ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης, περιμένουν όμως πώς και πώς να ακούσουν την επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά για την απόρριψη της εξεταστικής επιτροπής, κάτι που, εκτιμούν ότι θα εκθέσει τη ΝΔ και θα οδηγήσει πολλούς βουλευτές της να διαχωρίσουν τη θέση τους, μη δεχόμενοι να υποστηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook