Με αφορμή την εκταφή των λειψάνων του Γιάσερ Αραφάτ για να διαπιστωθεί αν έχει δηλητηριαστεί ή όχι με ραδιενεργό πολώνιο, ακολουθούν ορισμένες από τις διεθνείς προσωπικότητες, των οποίων τα λείψανα εξετάστηκαν για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου τους ή για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους.

Σαλβαδόρ Αγιέντε: Η εκταφή των οστών του πρώην προέδρου της Χιλής πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου του 2011 για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του στις 11 Σεπτεμβρίου 1973. Ιατροδικαστές επιβεβαίωσαν στις 19 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς την επίσημη θέση ότι ο Αγιέντε αυτοκτόνησε με όπλο στο προεδρικό μέγαρο στο Σαντιάγο, το οποίο βομβαρδιζόταν από το στρατό μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ.

Νικολάι και Έλενα Τσαουσέσκου: Τα λείψανα του πρώην δικτάτορα της Ρουμανίας και της συζύγου του υποβλήθηκαν σε εξετάσεις DNA μετά την απαίτηση των παιδιών τους. Από τις εξετάσεις προέκυψε ότι τα λείψανα ανήκουν στο ζεύγος, το οποίο εκτελέστηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1989.

Σιμόν Μπολίβαρ: Η εκταφή των οστών του ήρωα της ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής έγινε στις 16 Ιουλίου 2010 για να επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στον ίδιο και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του. Η διαδικασία αυτή έγινε μετά το αίτημα του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερο επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι ανήκουν στον Μπολίβαρ αλλά δεν υπήρξε οριστικό συμπέρασμα για τα αίτια του θανάτου του. Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Μπολίβαρ πέθανε από φυματίωση το 1830 στην Κολομβία. Ο Τσάβες είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δολοφονήθηκε.

Χουάν Περόν: Η εκταφή των λειψάνων του πρώην προέδρου της Αργεντινής, ο οποίος εξελέγη το 1946, το 1951 και το 1973, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2006 στο Μπουένος Άιρες για να μεταφερθούν στην εξοχική του κατοικία στο Σαν Βισέντε και για να γίνει τεστ πατρότητας, μετά το αίτημα 72χρονης γυναίκας. Τα τεστ έδειξαν πως η Μάρθα Χολγάδο δεν είναι κόρη του. Ο Περόν, που παντρεύτηκε τρεις φορές δεν απέκτησε παιδιά, τουλάχιστον νόμιμα αναγνωρισμένα.

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Τον Ιούλιο του 1997, μετά 30 χρόνια αμφιβολιών, τα οστά του εξετάστηκαν και επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν στον ίδιο. Ο Τσε συνελήφθη από τον στρατό της Βολιβίας και εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 1967. Ετάφη σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στην πίστα του αεροδρομίου του Βαλεγκράντε στη νοτιοανατολική Βολιβία. Μετά τις εξετάσεις, τα οστά του ετάφησαν σε κουβανικό έδαφος, στο μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα, μαζί με άλλους συναγωνιστές του.

Χαϊλέ Σελασιέ: Τα λείψανα του τελευταίου αυτοκράτορα της Αιθιοπίας ανακαλύφθηκαν τον Φεβρουάριο του 1992 στην Αντίς Αμπέμπα, θαμμένο στο σημείο που τα είχαν πετάξει οι ηγέτες της επανάστασης του 1974.

Τον Νοέμβριο του 2000, σχεδόν 25 χρόνια μετά την δολοφονία του κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, τα λείψανα του Χαϊλέ Σελασιέ ετάφησαν σε εκκλησία της Αντίς Αμπέμπα.

Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ: Το 1981 ο βρετανός δικηγόρος Μάικλ Έντοους ζήτησε την εκταφή των οστών του δολοφόνου του αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι επιμένοντας πως πραγματικός δολοφόνος ήταν ένας ρώσος πράκτορας που πήρε τη θέση του Όσβαλντ. Η ιατροδικαστική εξέταση επιβεβαίωσε ότι το λείψανο που είχε ταφεί στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας ανήκε στον Όσβαλντ.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook