Μία χώρα στην οποία η, απαραίτητη για την κατάρτιση ενός βιώσιμου Συντάγματος, συναίνεση κρέμεται από μία κλωστή αναμένεται να καλέσει σε ενότητα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι στο διάγγελμά του την Πέμπτη, στον απόηχο των διαδηλώσεων και των εκκλήσεων από υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους για νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες εναντίον του εμπρηστικού διατάγματός του. Την ίδια στιγμή, η συντακτική Εθνοσυνέλευση, στην οποία κυριαρχεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, καλείται να αποφασίσει επί του προσχεδίου του Συντάγματος, το οποίο -ευρισκόμενο στο κέντρο της διαμάχης- ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η πρόθεση της Εθνοσυνέλευσης, την οποία έχουν μποϊκοτάρει μη ισλαμιστές, να περάσει άμεσα το προσχέδιο του Συντάγματος θα επιδεινώσει επικίνδυνα την κατάσταση δεδομένου του κλίματος. Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης προστατεύονται επίσης από το επίμαχο διάταγμα του Μόρσι.

Ωστόσο, η νομιμοποίηση της Εθνοσυνέλευσης είχε αμφισβητηθεί μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων που καλούσαν στη διάλυσή της αλλά και την αποχώρηση μελών της που θεωρούνται μετριοπαθέστερα.

Ο Αμρ Μούσα, ηγετική μορφή της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης και τέως επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση για το προσχέδιο αυτή την στιγμή «δεν είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να ληφθεί, δεδομένης της οργής και της απέχθειας προς την παρούσα συνταγματική συνέλευση».

Από την άλλη πλευρά, η Μουσουλμανική Αδελφότητα -από την οποία προέρχεται ο Μόρσι- ευελπιστεί σε υπέρβαση του αδιεξόδου με την αντικατάσταση του διατάγματος από προβλέψεις στο νέο Σύνταγμα, το οποίο θα κυρωθεί ή θα απορριφθεί με λαϊκή ψήφο.

Πρόκειται, όπως επισημαίνει το Reuters, για το μεγάλο πολιτικό στοίχημα της Αδελφότητας η οποία έχει δει την κυριαρχία της να επιβεβαιώνεται κάθε φορά που στήθηκαν κάλπες από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

«Θερμόμετρο» της Αιγύπτου η Ταχρίρ

Παράλληλα, εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν κατασκηνωμένοι για σχεδόν μία εβδομάδα στην πλατεία Ταχρίρ, παρά τις συγκρούσεις με την αστυνομία την Τετάρτη μετά τη νέα διαδήλωση. Οι διαδηλωτές διατρανώνουν πως θα παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι να αποσυρθεί το διάταγμα.

Οι αντιτιθέμενοι στο διάταγμα έχουν εξαγγείλει νέα διαδήλωση την Παρασκευή, ενώ με κάλεσμα για συγκέντρωση υπέρ το Μοχάμεντ Μόρσι το Σάββατο απαντούν οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Στο διάγγελμά του την Πέμπτη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην έκδοση του επίμαχου διατάγματος -οι προβλέψεις του οποίου, όπως είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει αντιπολίτευση και δικαστικούς, είναι «προσωρινές»- και να εγγράψει στο κύμα αντιδράσεων πολιτική συνωμοσία της αντιπολίτευσης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook