Εγκαινιάζεται σήμερα Τεταρτη 12/12 στις 19:30 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου η έκθεση Ψηφιδωτών του δασκάλου του πρώην εργαστηρίου Ψηφιδωτών του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργου Σκανδαλάκη και μαθητών του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 05 Ιανουαρίου 2013 και οργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου για να τιμήσει την 10ετη προσφορά του Γιώργου Σκανδαλάκη ως δασκάλου του εργαστηρίου Ψηφιδωτών.

Μαζί με τα θαυμάσια μεγάλα και μικρά έργα του δασκάλου θα εκτεθούν και επιλεγμένα έργα των μαθητών του που είναι :

Αντωνάκης Γιώργος, Αστρινάκη Γιάννα , Βούλγαρης Νικόλαος, Γιαλιτάκη Ελένη,Γιγουρτσής Βάνιας, Ευστρατίου Ειρήνη, Ευστρατίου Καίτη, Ζερβού Ευδοξία, Καραπιδάκης Νικόλαος, Κατσαντώνη Άννα, Κοτσιμπός Γεώργιος, Κουλεντάκη Μαρία, Κουτσάκη Αναστασία, Λαμπρινός Ανδρέας, Μαβιτζή Μορφούλα, Παπαδάκη Φανή, Παπαδουράκη Στέλλα, Παρασύρης Αθανάσιος, Παρλαμάς Ιωάννης, Πατμανίδη Μερόπη, Στρατάκη Μαρία, Τριγώνης Ιωάννης, Τσιριγωτάκη Μαρία, Τσιτουρής Κων/νος.

Ο Γιώργος Σκανδαλακης από μικρή ηλικία δουλεύει πάνω στην επεξεργασία της πέτρας(σκάλισμα , χτίσιμο, πελέκημα, διακόσμηση, κ.α.) οπου γίνεται γνωστός στο Ηράκλειο επαγγελματικά. Με το ψηφιδωτό ασχολείται από το 1970 και σ ’αυτήν την περίοδο εως και το 1980 χρησιμοποιεί ψηφίδες από πλακάκι πορσελάνης. Χαρακτηριστικά έργα εκείνης της εποχής είναι : Αρπαγή της Ευρώπης (1,30 χ 1,30) Συλλογή Εμμ. Πατεράκη, Παντοκράτορας (0,60 χ 0,70) Παναγία (0,60 χ 0,70 ) Οι τρείς Ιππότες Μεσαίωνας (0,50 χ 0,50)κ.α.

Το 1980 γνωρίζεται με τον γλύπτη Μανόλη Τζομπανάκη και με την παρότρυνση του, ξεκινάει μια νέα περίοδο οπου πλέον οι ψηφίδες είναι από φυσικά πετρώματα, έργα αυτης της περιόδου υπάρχουν στις εκκλησίες, Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και Άγιο Γεώργιου στη Σητεία, στον Άγιο Παντελεήμονα στο Χαμέζι, στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο στη Βάθια, σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκρότημα του Νομού (Anabelle κ.α) και σε ιδιωτικές συλλογές.

Η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του έγινε το 1980 από το περιοδικό «Κρητικές Εικόνες» του Ν. Ψιλάκη, ακολούθησε η παρουσίαση στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τέλος, αφιέρωμα της ΕΡΤ1 στην εκπομπή «Βυζαντινά Ψηφιδωτά».

Έργα του εχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Βασιλική του Άγιου Μάρκου από το 1997 εως και το 2011.

Το 2011, μετά από πρόσκληση του Δήμου, ιδρύει το Εργαστήρι Ψηφιδωτού του Δήμου Ηρακλείου το οποίο λειτούργησε μέχρι το 2011. Στα χρόνια της λειτουργίας του κατάφερε με την ιδιαίτερα υψηλή τεχνική του να προσελκύσει και να εκπαιδεύσει περισσότερους από 400 Ηρακλειώτες (ζωγράφους, συντηρητές έργων τέχνης, Αγιογράφους, τεχνίτες του Δήμου και ιδιώτες) και να τους μεταδώσει τη γνώση της ιδιαίτερης αυτής τεχνικής κατασκευής ψηφιδωτών. Πολλοί από τους μαθητές του εργαστηρίου είναι πλέον επαγγελματίες ψηφιδογράφοι και εκπαιδευτές!

Η έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης καθημερινές από 09:00 – 13:30 και 17:30 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 13:30.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook