Η Ουάσινγκτον ανέστειλε την αποστολή ενός φορτίου με βόμβες στο Ισραήλ, που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις στον πόλεμο κατά της Χαμάς, με πάνω από 35.000 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε δημόσια για πρώτη φορά σε συνέντευξή του στις 8 Μαΐου στο CNN, ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις προμήθειες όπλων προς τη χώρα αν οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρήσουν σε στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινε ζωές εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων στον πιο στενό του σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ ενώ ακολουθεί η Γερμανία και η Ιταλία.

Δύο χώρες από την άλλη, ο Καναδάς και η Ολλανδία έχουν σταματήσει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ φέτος υπό τον φόβο ότι η χρήση τους θα μπορούσε θα παραβιάσει τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες προκαλώντας χιλιάδες απώλειες αμάχων αλλά και καταστροφές οικιστικών περιοχών, στη Γάζα.

Οι περισσότεροι νεκροί στη Γάζα προέρχονται από βομβαρδισμούς και είναι άμαχοι σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το Ισραήλ από την πλευρά του, επιμένει ότι δεν στοχεύει αμάχους και κατηγορεί τη Χαμάς, ότι κρύβεται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

ΗΠΑ

Τα όπλα, των οποίων την αποστολή στο Ισραήλ ανέστειλαν οι ΗΠΑ, περιελάμβαναν μεταξύ άλλων 1.800 βόμβες βάρους 907 κιλών και άλλες 2.000 μικρότερες βάρους 250 κιλών που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αμερικανικά οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν στις αποθήκες του Ισραήλ μεταξύ των οποίων είναι τανκ και πυρομαχικά που μετατρέπουν βόμβες σε όπλα ακριβείας.

Το 2016, ΗΠΑ και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία 10ετούς ισχύος που καλύπτει από το 2018 ως το 2028 για στρατιωτική βοήθεια ύψους 38 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων χορηγίες ύψους 33 δισ. δολ. για την αγορά στρατιωτικού υλικού και 5 δισ. δολ. για πυραυλικό αμυντικό σύστημα. Το Ισραήλ έχει λάβει το 69% από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για την περίοδο 2019-2023.

Το Ισραήλ είναι ο πρώτος διεθνής χειριστής του αμερικανικού F-35 Joint Strike Fighter, που θεωρείται το πιο προηγμένο τεχνολογικά μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ και είχε παραδώσει 36 από τα 75 συνολικά F-35 που είχα παραγγείλει από πέρυσι. Η αποπληρωμή τους έγινε με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ βοήθησαν επίσης το Ισραήλ να αναπτύξει το περίφημο αμυντικό σύστημα, με το όνομα ο Σιδηρούς Θόλος, μετά τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισράηλ και την Χεζμπολάχ. Επίσης οι ΗΠΑ έχουν συμβάλλει οικονομικά στο Ισραήλ ώστε να αναπτύξουν το σύστημα «David’s Sling» που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει ρουκέτες που εκτοξεύονται από απόσταση 100 έως 200 χλμ. μακριά.

Γερμανία

Οι εγκεκριμένες γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν για το Ισραήλ στα 326,5 εκατ. ευρώ το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, μετά τις επικρίσεις για την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα από πλευράς Ισραήλ, η Γερμανία έχει εγκρίνει σημαντικά μικρότερες εξαγωγές για πολεμικό υλικό στο Ισραήλ.

Οιε ξαγωγές από πλευράς Γερμανίας περιλαμβάνου όπλα μεταξύ των οποίων 3.000 φορητά αντι-τανκ συστήματα και 500.000 φυσίγγια πυρομαχικών για αυτόματα ή ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα. Η Γερμανία παρείχε σχεδόν το 30% της ισραηλινής στρατιωτικής βοήθειας στην περίοδο 2019-2023.

Ιταλία

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε στις 9 Μαΐου ότι η Ιταλία έχει αναστείλει την αποστολή νέων εξαγωγών μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. «Τα πάντα έχουν σταματήσει, Οι τελευταίες παραδόσεις έγιναν τον Νοέμβριο» είπε πηγή στο Reuters. Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, απαγορεύεται η εξαγωγή όπλων σε χώρες που φέρεται να παραβιάζουν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες.

Μόνο τον Δεκέμβριο, η Ιταλία έστειλε όπλα αξίας 1,3 εκατ. ευρώ στο Ισραήλ, τριπλασιάζοντας το αντίστοιχο επίπεδο τον ίδιο μήνα το 2022.
Η Ιταλία παρείχε το 0,9% των εισαγόμενων όπλων του Ισραήλ την περίοδο 2019-2023.

Βρετανία

Η Βρετανία δεν είναι από μεγαλύτερους παρόχους όπλων στο Ισραήλ. Αντίθετα με τις ΗΠΑ, δεν παρέχει όπλα στο Ισραήλ αλλά δίνει άδειες στις εταιρείες να πωλούν, συνήθως εξαρτήματα σε αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ, όπως για αεριωθούμενα F-35.

Πέρυσι, η Βρετανία χορήγησε άδειες εξαγωγής για να πουλήσει αμυντικό εξοπλισμό στο Ισραήλ αξίας τουλάχιστον 52,5 εκατ. δολ. Ο εξοπλισμός αφορά κυρίως σε πυρομαχικά, drone, πυρομαχικά φορητών όπλων και εξαρτήματα για αεροσκάφη, ελικόπτερα και τουφέκια. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι η Βρετανία διοικούσε ένα από τα πιο αυστηρά καθεστώτα ελέγχου αδειοδότησης στον κόσμο, στο οποίο επανεξετάζει περιοδικά τις συμβουλές σχετικά με τη δέσμευση του Ισραήλ στο ανθρωπιστικό δίκαιο.

dnews.gr, με πληροφορίες του Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook