Με πρωτοβουλία του δήμου Καντάνου – Σελίνου, της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Λιανού Ελένης και σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ολυμπισμού (6η Απριλίου) και την Παγκόσμια ημέρα Υγείας (7η Απριλίου) διοργανώνεται ο 10ος Λαϊκός Δρόμος Υγείας 2011.

Ο φετινός Δρόμος έχει ιδιαίτερη αξία καθώς συμπληρώνονται τα 70 χρόνια από την ιστορική μάχη της Καντάνου. Θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή και ώρα 10:30 π.μ. στον Άναβο Καντάνου.

Η αφετηρία είναι η αρχή του Ιστορικού Φαραγγιού και μετά από 7500 μ. έπειτα από τη διάσχιση του παλαιού λιθόκτιστου δρόμου, ο τερματισμός θα είναι στην πλατεία της Καντάνου.

Το φαράγγι της Καντάνου

Ο χειρωνακτικά κατασκευασμένος λιθόκτιστος δρόμος και το φαράγγι της Καντάνου χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικός τόπος στις 4-6-2010 με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός πολιτισμού κ. Γερουλάνος, έπειτα από μακροχρόνιο αγώνα και αίτημα των πολιτών της Καντάνου, της πρωτοβουλίας και της κίνησης πολιτών του δήμου Καντάνου, με τη συμπαράσταση πολιτών από τα Χανιά και όλη την Ελλάδα και του τοπικού και αθηναϊκού τύπου.

Στην εισήγηση της κ. Αθανασόπουλου στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, που αποφάσισε ομόφωνα το χαρακτηρισμό, διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι

«Η Κάντανος έχει συνδεθεί με μια από τις ηρωικότερες στιγμές της αντίστασης των Κρητών κατά των Γερμανών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μάχη της Καντάνου το Μάιο του 1941 ξεκίνησε στις 24 Μαίου 1941, όταν οι Γερανοί αλεξιπτωτιστές εισήλθαν μετά από ισχυρή αντίσταση στις θέσεις Αγριμοκεφάλα και Φλώρια, στο φαράγγι της Καντάνου.

Μετά από ισχυρή αντίσταση εισήλθαν στην Κάντανο στις 25-5-1941 και κατέστρεψαν το χωριό. Μετά την πτώση της Καντάνου οι Γερμανοί πέτυχαν τον αντικειμενικό τους σκοπό, την κατάληψη της Παλαιόχωρας.» και ότι «Ο δρόμος για την Κάντανο διέρχεται μέσα από ομώνυμο, εξαιρετικής ομορφιάς, φαράγγι που διασχίζει ο Σπινιώτης ποταμός (γνωστός και ως χείμαρρος Κουκίζας).

Ο δρόμος κατασκευάστηκε την περίοδο μεταξύ 1920 και 1930 και εγκαινιάστηκε την 21η Σεπτεμβρίου 1930, ημέρα εορτασμού της Εκατονταετηρίδας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην επαρχία Σελίνου.

Πρωτοβουλία Δρόμος Υγείας

Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του 10ου Λαϊκού Δρόμου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου και με τη σειρά μας καλούμε τους πολίτες του Σελίνου και των Χανίων να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τον Λαϊκό Δρόμο Υγείας. Να επισκεφθούν το ιστορικό φαράγγι για να θαυμάσουν από κοντά την ξεχωριστή φυσική ομορφιά του και τον εξαίρετο χειροποίητο λιθόκτιστο δρόμο που το διασχίζει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook