Για τις αρχές του καλοκαιριού, όπως όλα δείχνουν, θα μετατεθεί η πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους παρά τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να επιτευχθούν ακόμα και πριν την περίοδο του Πάσχα. Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Μόσχος Κορασίδης σε συνάντηση που είχε με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχο.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Κορασίδη: «Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν να γίνει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους πριν από το Πάσχα δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό που προέβλεπε την πληρωμή για Μάιο – Ιούνιο 2011. Ο στόχος αυτός είναι δύσκολο να επιτευχθεί γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή τη στιγμή μόνο το 45% των δικαιούχων κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα έχει καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά».

Ο κ. Μόσχος Κορασίδης πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των δικαιολογητικών και τον απαιτούμενο διοικητικό έλεγχο, το ποσό που θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους για την ειδική στήριξη βόειου κρέατος ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ και για την ειδική στήριξη αιγοπρόβειου κρέατος στα 26 εκατ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ακόμη ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τον οργανισμό η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης για το σκληρό σιτάρι να γίνει πριν από το Πάσχα ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για εκκαθάριση εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής αποζημίωσης και ειδικών καθεστώτων στήριξης.

Όσον αφορά στο βαμβάκι, ο κ. Κορασίδης είπε στη Λάρισα έχουν γίνει πληρωμές συνδεδεμένης ενίσχυσης συνολικού ύψους 31,3 εκατ. ευρώ.

Για έναν μικρό αριθμό παραγωγών που είτε οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν έχουν καταχωρήσει σωστά τις ποσότητες πιστοποιημένου σπόρου (228 παραγωγοί), είτε υπάρχουν ευρήματα από την τηλεπισκόπηση (150 παραγωγοί) και δεν τους καταβλήθηκε το σύνολο ή τμήμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης, είτε υπάρχουν ευρήματα από τους ειδικούς ελέγχους, αυτή τη στιγμή γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να γίνει δυνατή η πληρωμή τους.

(agrotypos.gr)