Υπέρ μίας αμφιλεγόμενης απαγόρευσης στην πώληση πυροβόλων όπλων, του περιορισμού γεμιστήρων που περιέχουν πολλές σφαίρες, και της θεσμοθέτησης αυστηρότερων ελέγχων για τους επίδοξους αγοραστές οπλισμού τάχθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, έναν μήνα έπειτα από την τραγική σφαγή 20 παιδιών και έξι ενηλίκων σε δημοτικό σχολείο της πολιτείας Κονέκτικατ, και καθώς ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νομοθετικό του σχέδιο για τη μείωση της ένοπλης βίας.

Μιλώντας στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε πως ορισμένα από τα μέτρα που θα προτείνει πιθανότατα δεν θα κερδίσουν την έγκριση του Κογκρέσου, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως θα κινηθεί «με σθένος» προκειμένου να πετύχει την υλοποίηση των συστάσεων που ενστερνίζεται, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δράσεων που δεν απαιτούν κοινοβουλευτική επικύρωση.

«Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να λάβουμε, που δεν χρειάζονται νομοθέτηση και εμπίπτουν εντός των προεδρικών εξουσιών μου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα. «Και όπου υπάρχει ένα βήμα που έχει τη δυνατότητα να μειώσει την πιθανότητα ένοπλης βίας, τότε επιθυμώ να κινηθώ και να προχωρήσω».

Τα σχόλια του κ. Ομπάμα έρχονται στον απόηχο της κατάθεσης προτάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας από την αρμόδια ομάδα δράσης της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Οι προτάσεις της ομάδας διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο επαφών με εκπροσώπους της βιομηχανίας όπλων και της βιομηχανίας ψυχαγωγίας, και αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση των δράσεων που θα συστήσει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η παρουσίαση της ατζέντας του Λευκού Οίκου αναμένεται έως την Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την επιβολή απαγορεύσεων ή ελέγχων στο εμπόριο όπλων και πυρομαχικών έχουν συναντήσει την αντίσταση της Εθνικής Ένωσης Όπλων (National Rifle Association ή NRA), του μεγαλύτερου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στη χώρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της NRA, Γουέιν Λαπιέρ, έχει αντιπροτείνει την τοποθέτηση ένοπλων φρουρών στα σχολεία των ΗΠΑ, καθώς «το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σταματήσει έναν κακό οπλοφόρο είναι ένας καλός οπλοφόρος».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook