Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένας στους τρεις κατοίκους παγκοσμίως θα προσβληθεί από καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής του, ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 30% των καρκίνων παρά ταύτα, μπορεί να προληφθεί (W.H.O. 2010). Τα παραπάνω δεδομένα και με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, καταδεικνύουν την σημαντικότητα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της χρόνιας και συχνά ιάσιμης νόσου του καρκίνου.

Ο αγώνας κατά του καρκίνου είναι ένας αγώνας που απαιτεί τη συνεχή ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη και τους παράγοντες κινδύνου που αφορούν την νόσο. Η όποια αντικαρκινική πολιτική πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της ιατρικής έρευνας, στην συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων θεραπευτικών δομών, να αναδεικνύει την σπουδαιότητα της πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψης, της έγκυρης διάγνωσης, αλλά και της εθελοντικής συμμετοχής και προσφοράς. Επιπροσθέτως, η αποτελεσματική θεραπεία και η γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του καρκινοπαθούς διαμέσου ανθρωποκεντρικής περίθαλψης και φροντίδας, πρέπει να διασφαλίζεται ως κρατική δέσμευση.

Οι παράγοντες κινδύνου που έχουν επιστημονικά αποδειχθεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση καπνού, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή, το στρες κ.τ.λ., μπορούν και πρέπει να ελεχθούν, να τροποποιηθούν και κατ’ επέκταση να εξαλειφτούν. Επειδή ακριβώς η υγεία του ανθρώπου επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες, (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς), θα πρέπει να διαφυλαχθεί με δράσεις διεπιστημονικές, συστηματικές, εμπεριστατωμένες, να αφορούν το σύνολο του πληθυσμού και να έχουν διαχρονικό χαρακτήρα.

Η συστράτευση των επιστημονικών και κοινωνικών δομών και δυνάμεων, η διάδοση προληπτικού πολιτισμού και η οικοδόμηση μιας πολύπλευρης, ολοκληρωμένης πολιτικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου, βρίσκει σύμμαχο την Δημοτική Αρχή. Η οποιαδήποτε συνεργασία που αφορά την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού υγειονομικού και κοινωνικού συστήματος παρεμβάσεων, με σκοπό την προαγωγή της υγείας κρίνεται ουσιαστική σημασίας για μια υγιή κοινωνία.

Η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη ευαισθητοποιημένη σε θέματα υγείας και πρόληψης δήλωσε με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: «Ο καρκίνος δεν είναι απλά υπόθεση κάθε κράτους, αλλά μια πρόκληση με πολλές διαστάσεις στο τομέα της υγείας που αφορά όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Ο εντοπισμός και η προβολή των ορθών πρακτικών όσον αφορά την ενημέρωση, την πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπευτική αγωγή που μπορούν να οδηγήσουν στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου, θα πρέπει να μας απασχολούν όλους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook