Ειδικές ρυθμίσεις, επί το αυστηρότερο, για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κριθούν αντισυνταγματικές οι βασικές διατάξεις του «νόμου Ραγκούση».

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αναμένεται να είναι η ακύρωση όλων των πράξεων απονομής ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία, ενώ θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους.

«Δεν θα χορηγείται ιθαγένεια με την ελπίδα κάποιος να ενταχθεί στη χώρα. Θα δίνεται ως επιβράβευση σε κάποιον που εντάχθηκε» δηλώνουν στα Νέα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι μόνον με την ενηλικίωση θα μπορούν ακόμη και μετανάστες που γεννήθηκαν ή φοίτησαν στη χώρα να υποβάλλουν σχετικό αίτημα.

Ωστόσο θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά μεταναστών να μην είναι όμηροι της νόμιμης άδειας διαμονής των γονιών τους. «Θα αποκτούν αυτοτελή άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους» επισημαίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών και προσθέτουν ότι μέχρι την ενηλικίωση θα έχουν την ιθαγένεια των γονιών τους.

Στη συνέχεια θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα πολιτογράφησης και ανάλογα με την κατηγορία -εάν δηλαδή πρόκειται για γεννημένους στη χώρα μετανάστες ή για παιδιά που αποφοίτησαν από ελληνικά σχολεία- να αποκτήσουν υπηκοότητα έπειτα από σχετικές εξετάσεις ή ιθαγένεια.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, με δεδομένες όμως τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Έντονη ήταν πάντως η αντίδραση του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση ο οποίος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να χορηγείται ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς σε ηλικία 18 ετών, έκανε λόγο για «σενάριο ακροδεξιό».

«Το δικαίωμα της ιθαγένειας για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών το προσέφερε, με πλήρη συνείδηση της ιστορικής, εθνικής της ευθύνης, η πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων της Βουλής» σημειώνει, παραπέμποντας σε «φοβικές ιδεοληψίες περί δήθεν κινδύνων», εάν αποδίδεται η ιθαγένεια πριν από την ενηλικίωση.


in.gr