Στοιχεία που σοκάρουν και αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τοπική κοινωνία, ως απόρροια της οικονομικής ύφεσης που έχει κυριεύσει ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, την τελευταία διετία έχουν διπλασιαστεί (!) οι πολίτες που ζητούν την βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ουσιαστικά το στοιχείο αυτό μεταφράζεται ως 100 % αύξηση των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς δουλεία και είναι σήμερα ανασφάλιστοι. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο των κοινωνικών υπηρεσιών Σπ. Επιτροπάκη, οι άνθρωποι που είναι ανασφάλιστοι και ζητούν να τους χορηγηθεί βιβλιάριο υγείας, προέρχονται από όλο τον κοινωνικό ιστό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στο flashenws.gr o νοσοκομειακός γιατρός Στ. Δημητρακόπουλος υπάρχουν άνθρωποι - ανασφάλιστοι - που προσέρχονται στα νοσοκομεία του Ηρακλείου για να υποβληθούν σε εξετάσεις, ωστόσο όταν διαπιστώνουν το κόστος που πρέπει να πληρώσουν φεύγουν, χωρίς να τις κάνουν!